Ben S. Bernanke, Timothy F. Geithner și Henry M. Paulson Jr.
Editura ap! (ACT și Politon)
În primul capitol autorii îl citează pe Mark Twain care spunea că istoria nu se repetă, ea rimează.
De aceea este important să înțelegem ce s-a întâmplat, care au fost cauzele unor evenimente pentru a putea încerca să prevenim situații similare care ar putea apărea în viitor.
UItimul capitol sugerează că vor mai fi crize financiare – iar dacă e să ne uităm puțin în urmă observăm că ele apar periodic. De aceea, a descoperi cum s-a văzut criza din 2008 din interior, a afla/înțelege mai bine anumite legături politice și economice, poate ajuta orice persoană să analizeze mai bine situațiile actuale și să facă previziuni pentru viitor.
Spre deosebire de alte recenzii, înainte de a spune mai multe despre carte, merită citate prezentările oficiale ale autorilor pentru a înțelege cât de relevanți sunt ei ca autori ai acestei lucrări și pentru a afla că au avut acces la date din interior. Iată detaliile despre ei așadar (preluate de pe site-ul Editurii ap!)
Ben Bernanke este în prezent un distins membru al Brookings Institution și președintele Asociației Economice Americane. S-a aflat la conducerea Rezervei Federale între 2006 și 2014.
Timothy Geithner este președintele companiei Warburg Pincus și a fost, din 2009 până în 2013, în timpul primului mandat al președintelui Barack Obama, cel de-al șaptezeci și cincilea secretar al Trezoreriei. În timpul administrației Bush, a ocupat funcția de președinte al Băncii Rezervei Federale din New York.
Henry Paulson este fondatorul și președintele Institutului Paulson și fostul președinte și CEO al companiei Goldman Sachs. Între 2006 și 2009, în timpul administrației Bush, a ocupat funcția de secretar al Trezoreriei. Este autorul volumelor On the Brink: Inside the Race to Stop the Collapse of the Global Financial System (Pe marginea prăpastiei. În interiorul cursei pentru oprirea prăbușirii sistemului financiar mondial) și Dealing with China: An Insider Unmasks the New Economic Superpower (Confruntarea cu China. Dezvăluirile unui inițiat despre noua superputere economică).
Capitolele cărții urmează etapele crizei – începutul e rezervat rădăcinilor, capitolul 1 vorbește despre ce s-a întâmplat în perioada august 2007 – martie 2008, capitolul 2 despre martie 2008 – septembrie 2008, iar capitolul 3 despre martie 2008 – septembrie 2008. Capitolul 4, intitulat Infernul, prezintă evenimentele din septembrie 2008 – octombrie 2008. Ultimul capitol este intitulat Stingerea focului, analizează evoluția crizei în perioada octombrie 2008 – mai 2009 și propune recomandări pentru viitor.
De menționat este faptul că autorii nu se ascund în spatele unei limbaj arid și academic. În schimb, ei folosesc un limbaj accesibil și explică în mod clar conceptele financiare complexe, astfel încât oricine poate înțelege subiectul. Finalul volumului include și o sumedenie de grafice care ajută și mai mult la înțelegerea crizei din 2008 și a informațiilor și analizelor incluse în carte.
Autorii pun accent pe lecția pe care trebuie să o învețe guvernele statelor în urma crizei din 2008. Această lecție este să se concentreze mai mult pe măsuri de prognoză și prevenție – chiar dacă nu se poate anticipa cu certitudine când va apărea următoarea criză financiară.
“Lupta cu focul: Criza financiară și lecțiile ei” este o carte esențială pentru oricine dorește să înțeleagă evenimentele și deciziile din timpul crizei financiare globale. Autorii oferă o perspectivă internă și detaliată a evenimentelor, explicând în mod clar complexitatea problemelor financiare.