Un roman provocator, plin de tandreţe şi erotism, cu o structură absolut neconvenţională, cu totul inedită.
În perioada 3-12 octombrie 2013, Marin Mălaicu-Hondrari îşi va întîlni cititorii din Bucureşti, Bistriţa, Cluj, Braşov şi Sibiu, cu prilejul lansării noului său roman, Lunetistul, apărut de curînd în colecţia “Ego. Proză” a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală.
Lunetistul şi Marin Mălaicu-Hondrari renunţă la prudenţă şi ies la lumină.
Vino să îi întîlneşti!
Lecturi, discuţii, autografe
– la Librăria Bastilia din Bucureşti (Pţa Romană nr. 5)
Joi, 3 octombrie, ora 19.00
alături de Laura Albulescu şi Radu Paraschivescu
– la Cafeneaua Plan B din Bistriţa (strada Spiru Haret nr. 2)
Marţi, 8 octombrie, ora 18.00
alături de Dan Coman
Eveniment organizat în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud
– Librăria Book Corner din Cluj (Bdul Eroilor nr. 15)
Miercuri, 9 octombrie, ora 17.00
alături de Florin Bican şi Ştefan Manasia
– Cafeneaua Insomnia din Cluj, Clubul de lectură “Nepotu’ lui Thoreau”
Miercuri, 9 octombrie, ora 19.00
alături de Valentin Derevlean
Evenimente susţinute de Librarium Grup, Clubul de lectură “Nepotu’ lui Thoreau”, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Cluj.
– la Librăria "Şt. O Iosif" din Braşov (Str. Mureşenilor nr. 14)
Joi, 10 octombrie, ora 18.00
alături de Andrei Bodiu şi Adrian Lăcătuş
Eveniment organizat în parteneriat cu Facultatea de Litere, Universitatea "Transilvania" Braşov
Eveniment susţinut de Libris Braşov
– la Librăria Humanitas "Constantin Noica" din Sibiu (Str. Nicolae Bălcescu nr. 16)
Sîmbătă, 12 octombrie, ora 18.00
alături de Radu Vancu
Marin Mălaicu-Hondrari este autorul bestsellerului Apropierea (Cartea Românească, 2010), în curs de ecranizare în regia lui Tudor Giurgiu, precum şi a volumului Cartea tuturor intenţiilor (Cartea Românească, 2008, ediţia a II-a), “o carte curată, puternică intelectual, a unui om care a trăit fapte nebuneşti şi a avut forţa să le noteze la rece. E cartea care ne îmbogăţeste azi şi pe noi, cei ce iubim cu adevărat literatura.” (Mircea Cărtărescu)
Cu acest nou roman, Marin Mălaicu-Hondrari renunţă la prudenţă şi se expune riscurilor, aşa cum Lunetistul renunţă la precauţii, iese din ascunzătoare şi încearcă să-şi trăiască viaţa.
În Camarile, o insulă aflată în plin război, un băieţel, Carlos, se strecoară în ascunzătoarea unui lunetist pentru a-l ruga să ducă o scrisoare unei femei din România. Lunetistul descoperă că femeia cu pricina e o iubită de-a lui din tinereţe, o femeie stranie, de un erotism tulburător. Întîlnirea cu ea reînvie trecutul lor comun, de la adolescenţa în comunism pînă la alegerea ei de a trăi cu un alt bărbat, care îi oferea o altfel de viaţă. În acelaşi timp, lunetistul îşi dă seama că viaţa lui a rămas blocată într-o relaţie iluzorie, de care trebuie să se elibereze. Deşi conştient de acest lucru, ani de zile continuă să rămînă prizonierul acelei poveşti de iubire, pînă cînd o întîlneşte pe Carmen Mercedes Belano, o femeie senzuală, care pe nesimţite îi schimbă viaţa. La fel, se schimbă radical şi viaţa lui Carlos, de la un băieţel orfan, adoptat financiar de o româncă, la un tînăr scriitor care învaţă să-şi domine viitorul incert.
O altfel de biografie a lui Marin Mălaicu-Hondrari
Nu mai ştiu cum a început. Dintr-odată mă văd paznic de noapte în Spania, într-un loc plin de maşini strălucitoare. Córdoba: flamenco şi bijutieri, femei cu trăsături maure. 300 de nopţi nedormite. Sondarea sinelui pînă la epuizare. Un ventilator poartă prin rulotă aerul încins şi un gînd obsesiv: imaginaţia e memoria în extaz. Peste zi mă mişc ca în vis, urmat peste tot de patru cîini fantomatici, care nu latră niciodată. Singurul exces: literatura. Alte slujbe: şoferul unui avocat, o doamnă în vîrstă, care avea un Opel Corsa şi uneori îmi spunea că o să mergem în Portugalia, ca în tinereţile ei; ajutor de grădinar în superbele grădini cordobeze; o după-amiază ploioasă sub o remorcă, fumînd o ţigară umedă, clănţănind din dinţi alături de alţi emigranţi, muncitori la vie; o primăvară neagră, alături de o femeie cu tendinţe sinucigaşe, într-o casă luxoasă, transformată treptat în adăpost pentru 35 de cîini. Şapte ani, acelaşi stilou, trei cărţi: Zborul femeii pe deasupra bărbatului, Cartea tuturor intenţiilor, Apropierea. O Românie cu patru locuitori, prietenii mei, tot mai iluzorie. Un vis de un milion de dolari, o iubită, o maşină puternică şi un deşert plin cu literatură. Din toate astea s-a născut Lunetistul, un roman care renunţă la prudenţă.