Nicolae Frigioiu
Editura Tritonic
„Termenul de patologie politica viseaza cu precadere acele vicii sau boli ascunse ale unui sistem care se manifesta ca deviatii ale comportamentului politic de la normele standard acceptate de opinia publica. In acest caz, putem vorbi de o patologie a normalitatii, validata prin consens? (…) La randul ei, psihopatologia studiaza cauzele si evolutia afectiunilor (bolilor) psihice la oamenii politici in raport cu puterea si impactul acestor afectiuni asupra deciziilor politice si comunitatilor umane in sens larg.” (p. 13)
La Editura Tritonic a aparut recent un volum deosebit de interesant pentru cei interesati de politica si de patologiile acesteia: „Lumini si umbre in cetatea soarelui. Patologii politice”.
Cartea scrisa de Nicolae Frigoiu – complexa, cu teme atent alese si analizate pe indelete – este structurata in opt capitole care prezinta patologiile politice, sanatatea regimurilor politice, patologia unui regim politic: totalitarismul, patologiile democratiei, clienteismul politic, politicianism si demagogie, populismul si rasismul. Sunt prezentate notiuni teoretice si exemple din mai multe parti ale lumii, tocmai pentru ca fiecare cititor sa poata intelege toate notiunile prezentate si sa aiba o viziune de ansamblu – cu acoperire internationala – asupra fiecarui element analizat.
Trimiterile oferite in aceasta carte sunt numeroase – de la Platon, Herodot si Aristotel la tragedia din clubul Colectiv, pentru tara noastra, si implicatiile politice ale acesteia. Valoarea lucrarii sta tocmai in faptul ca se constituie intr-o sinteza complexa – doctrine, partide, perioade, autori – si permite tuturor celor interesati sa inteleaga mai bine atat criteriile in baza carora se decide ceea ce este normal si ceea ce este deviant, precum si ce s-a intamplat, de-a lungul timpului, in multe zone de pe glob. Veti regasi asemanari si deosebiri intre regimuri, perioade, si veti vedea evolutia anumitor partide si a doctrinelor, in timp si, poate, veti privi partidele/doctrinele politice cu alti ochi dupa lecturarea cartii.