Carl Sagan
Editura Herald
O America in care multe persoane aveau impresia ca fusesera rapite de extraterestri – sau ca pericolul este iminent. O tara in care aproape oricine era la curent cu fiecare miscare a lui Michael Jackson, dar aproximativ 40% dintre americani nu stiau unde este Japonia. O tara – si o lume – in care ignoranta si manipularea pot produce mari daune, iar lucrul acesta poate fi impiedicat facand distinctia clara intre stiinta si pseudostiinta, intre teoriile stiintifice si miturile pseudostiintei.
In "Lumea si demonii ei: stiinta ca lumina in intuneric" Carl Sagan analizeaza (si demonteaza) elemente legate de vindecari prin rugaciune, demoni, OZN-uri, extraterestri.
"Stiinta este o incercare, in mare parte reusita, de intelegere a lumii, de exercitare a unui control asupra lucrurilor, de a pune stapanire pe noi insine, de a merge pe o cale lipsita de pericole." (p. 43)
Volumul cuprinzator (peste 500 de pagini) este asadar un manifest pentru stiinta, cea considerata a fi "vitala nu doar in cautarea adevarului, ci si pentru insasi integritatea institutiilor noastre democratice". Sagan arata ca epoca informatiei este de fapt o perioada in care suntem inundati cu mituri ale pseudostiintei, iar ca toate aceste informatii au un impact cultural negativ foarte mare si, de asemenea, ameninta libertatile fundamentale ale omului.
Carl Sagan a fost astronom, educator si un mare popularizator al stiintei. Volumul de fata a fost distins cu Premiul pentru Carte Los Angeles Times la categoria Stiinta si Tehnologie. Despre "Lumea si demonii ei: stiinta ca lumina in intuneric" The Science spunea ca este o "marturie a puterii stiintei si un avertisment cu privire la pericolele credulitatii neinfranate.".
Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}