Ana-Maria Callimachi
Editura Corint
Fiecare perioada este fascinanta in felul sau, cu bune si cu rele, cu oameni deosebiti, cu descoperiri, cu parfumul si farmecul sau. Peste ani, putem descoperi mai multe despre oameni si societatea intr-un anume moment de la batrani, din povestile lor, iar mai apoi, doar din scrieri. Printesa Ana-Maria Callimachi a avut har si inspiratie si a strans intr-un volum interesant detalii despre viata antebelica, La Belle Epoque.
In „Lumea era toata a mea. Amintirile unei printese” patrundem atat in viata din inalta societate bucuresteana, cat si in viata de la tara. Mai mult, prin intermediul memoriilor acestei printese, aflam despre plimbari la Paris si Viena (si atmosfera de acolo), descoperim intamplari cu oameni cunoscuti din inalta societate bucuresteana, inclusiv scriitori si artisti. O insotim in luna de miere (care chiar dura o luna!). Nu va temeti, nu este totul mereu roz: aflam si despre unele probleme specifice vremii – sau chiar unele cu care s-a confruntat chiar printesa, Ana-Maria Callimachi fiind, de pilda, curtata si dorita prin prisma descendentei si a titlului sau pentru bani (pana la aparitia celui care urma sa ii devina sot, Jean Callimachi).
Ana-Maria Callimachi este o descendenta a Vacarestilor, iar Jean Callimachi are si el sange albastru, descendent al unui boier din viitoarea Basarabie). In carte veti gasi relatari – anecdote – despre Maria Manescu (bunica), Radu Vacarescu (tatal), Elena Vacarescu (verisoara), Martha Bibescu, Simky Lahovary, Regina Maria si Leon Ghica – persoane cunoscute, nume cu rezonanta si in zilele noastre.
Vorbim asadar despre o perioada linistita, de pace – „Nicio generatie nu a mai trait de atunci viata noastra lipsita de griji, poate superficiala, si veselia nesabuita din acea perioada” (p. 195) -, oameni din diverse medii, o perioada care nu s-a mai intors si pe care o putem intrezari, macar pentru cateva ore, prin intermediul cartii publicate de Editura Corint in cadrul colectiei speciale „Istorie cu blason”. Stilul este onest, volumul continand multe observatii, o perspectiva (personala, pasionanta, sincera) princiara asupra vietii in anii de dinainte de razboaie. Un volum care relaxeaza, educa, invita la visare, la (re)descoperirea trecutului.
{mosloadposition user9}