Big Band-ul Radio oferă un cadou tuturor iubitorilor de jazz – o emisiune-concert cu intrarea liberă luni, 28 februarie, în Studioul Alfred Alessandrescu al Radiodifuziunii. Ansamblul îi va avea ca parteneri de scenă pe îndrăgita solistă Luiza Zan, contrabasistul Pedro Negrescu şi pe chitaristul Sorin Romanescu.
Concertul deschide noua serie a emisiunii-concert live Jazz pe româneşte de la Radio România Cultural, prezentată şi moderată de Florian Lungu. În cadrul emisiunii soliştii vor putea fi ascultaţi atât cântând cât şi în dialog cu gazda.
Accesul publicului este permis până la ora 18.45, deoarece la ora 19.00 începe transmisiunea în direct la Radio România Cultural.
Emisiunea-concert cuprinde blues, jazz şi evergreen-uri semnate de unii dintre cei mai cunoscuţi compozitori ai genului – Duke Ellington, George Gershwin, Bart Howard şi Matt Dennis.
Luiza Zan a debutat pe scenă la vârsta de 4 ani, când a câştigat Premiul I într-un concurs pentru şoimii patriei. Douăzeci de ani mai târziu, cu aceeaşi piesă – „Frunzuliţă d’alior” – câştigă Premiul I la Festivalul Internaţional Cerbul de Aur. În acelaşi an, primeşte Premiul al II-lea la Festivalul de Jazz de la Montreux, Elveţia.
Luiza Zan a absolvit cursurile de canto clasic ale Universităţii de Arte din Iaşi, participând şi câştigând diverse premii, încă din studenţie, la numeroase competiţii de jazz. Cele mai importante sunt distincţiile de la Montreux din 2003 – Premiul Juriului – şi Premiul al II-lea din 2004, concursul în sine oferindu-i şansa de a cânta acompaniată de muzicieni de renume precum Geri Allen, Bob Hurst, Eric Harland sau Omar Hakim. În 2004, la Gala Premiilor de Jazz organizate de Radio România, Luiza a primit Premiul Confirmării.
A urcat pe scenă alături de numeroşi muzicieni, printre care Rick Condit, Mircea Tiberian, Ion Baciu Jr., Armen Donelian, Jurgen Bothner, Arthur Balogh, Vlaicu Golcea, Vlad Popescu, Sorin Romanescu, Electric Brother, Dj Vasile, Jimi Cserkesz, Eddie Neumann.
Alături de trupa Slang, cu care a câştigat premiul de la Festivalul Cerbul de Aur, Luiza Zan a concertat în Ungaria şi Belgia, fiind prima trupă care a cântat live în Parlamentul European.
În vara anului trecut, Luiza a colaborat cu Big Band-ul Universităţii McNeese din Louisiana în calitate de solistă, dar şi de textier pentru una din piese. Împreună cu ansamblul american a realizat un turneu în 7 oraşe din România.
Pedro Negrescu poate fi definit ca omul-orchestră. A studiat în cadrul Liceului de Artă George Enescu violoncelul, pianul, trompeta şi cornul, în prezent fiind unul dintre cei mai cunoscuţi basişti de jazz din România. Profesor, instrumentist, regizor muzical, contrabasist de jazz şi dirijor de muzică clasică, Pedro Negrescu a participat la festivaluri internaţionale de jazz din România, Polonia, Grecia, Bulgaria şi Germania. În 1999, a colaborat ca membru al orchestrei internaţionale „Swinging Europe” (European Jazz Youth Orchestra) sub conducerea contrabasistului danez Erik Maseholm.
A colaborat cu Armen Donelian, Rick Condit, Elly Wright, Johnny Răducanu, Anca Parghel, Marius Popp, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, Thomas Pandolfi, Ion Baciu Jr., Maria Răducanu, Dan Ionescu.
Profesor, compozitor şi interpret, Sorin Romanescu a debutat pe scena Festivalului de Chitară Clasică din Sinaia în urmă cu mai bine de 12 ani. Şi-a perfecţionat tehnica de cânt în cadrul Berklee Jazz Summer School din Boston, USA. Fost chitarist al formaţiei Sarmalele Reci în perioada 1994 – 1997, Sorin Romanescu este cunoscut pentru coloanele sonore create pentru diferite spectacole de dans contemporan.
A participat la numeroase festivaluri de jazz atât din ţară, cât şi din străinătate.