Oana Păuna, Creative Content Writer – www.oanapauna.ro
Dacă acum câțiva ani lucratul remote nu era un obicei prea des întâlnit, odată cu pandemia din 2020 lucrurile s-au schimbat. În momentul de față, munca de la distanță pare a fi viitorul. Într-adevăr, această oportunitate aduce numeroase beneficii și avantaje dar, ca orice lucru frumos, acest lucru este temporar.
Photo by Annie Spratt on Unsplash
Când am început să lucrez remote, mi-am dat seama că vreau să fac acest lucru o viață întreagă. De altfel, încă am certitudinea acestui lucru, dar sunt de părere că înainte de a adopta un astfel de stil de viață, o persoană trebuie să cunoască bine plusurile și minusurile lucratului remote. Să cunoască și să experimenteze înainte să se avânte cu capul înainte.
Lucratul remote – avantaje
nainte de toate, este vorba despre productivitate. Spre exemplu, eu lucrez mult mai bine de acasă, în confortul propriei locuințe, familiarizată fiind cu acest „cadru profesional” pe care l-am adaptat după bunul plac. Știu ce mă ajută să-mi sporesc productivitatea și cum să înlătur factorii perturbatori, iar acest lucru este esențial pentru a-mi duce spre îndeplinire sarcinile.
Dacă aș alege să lucrez într-un birou al unei companii, cel mai probabil nu aș putea interveni, după bunul meu plac, asupra decorului. Mediul de lucru constituie un factor vital în creșterea sau alterarea productivității. În aceeași măsură, am mai multă libertate – îmi pot gestiona task-urile după cum știu mai bine, pot să-mi iau pauze mult mai des, păstrând totuși fluxul responsabilității.
Dar cel mai mare avantaj îl reprezintă faptul că îmi pot păstra un echilibru permanent între viața profesională și cea privată. Lucratul remote îți permite să ai contact mult mai des cu cei dragi, întrucât poți lucra de oriunde. Uneori, simpla lor prezență este îndeajuns pentru a simți că ești acolo unde trebuie.
Poți răspunde la telefon fără nicio problemă și, dacă ești o persoană cu atenție distributivă, poți oricând să te ocupi de sarcini în timp ce porți un dialog cu cineva.
Lucratul remote – dezavantaje
Deși la început lucrurile par a fi de vis, încetul cu încetul, mai ales dacă ești sociabil din fire, acestea pot lua o întorsătură neașteptată. Prin definiție, omul este o ființă socială – are nevoie de interacțiune și feedback constant. Lucratul remote nu îți permite acest lucru, deoarece conexiunea „face-to-face” este mult limitată, uneori intermediată doar de ecranul unui laptop și de un meeting. În primă instanță, acesta este cel mai mare dezavantaj.
În al doilea rând, este vorba și despre minimalizarea posibilităților de colaborare. Într-adevăr, poți discuta cu ai tăi colegi, face brainstorming și stabili obiective și sarcini, însă acest lucru este mult îngreunat de faptul că, după cum am spus, lucrurile nu se întâmplă fizic. Într-o echipă sănătoasă și productivă, comunicarea și interacțiunea sunt elemente absolut esențiale, care definesc optimizarea rezultatelor.
În cele din urmă, totul se rezumă la izolare și singurătate. Încetul cu încetul, parcă nu te mai simți parte integrantă a unei echipe de profesioniști. Da, într-adevăr, depui efort constant și livrezi rezultate bune, însă chiar și reușitele ajuns să se simtă oarecum nesemnificative. Nu ai același sentiment fizic de bucurie ca atunci când celebrezi, alături de colegii și colaboratorii tăi, reușitele unor rezultate îndelungi.
După cum am spus, omul este o ființă socială. Are nevoie de interacțiune, de feedback și de comunicare permanentă. Un echilibru între lucratul de la distanță și cel clasic, din interiorul unui birou al unei companii, ar fi de dorit atunci când vine vorba despre a excela nu doar pe plan profesional, ci și privat.
De aceea, ideile mele au fost să mă întâlnesc pe cât posibil cu clienții și potențialii clienți pe care îi am, să merg mai des la întâlniri de business, să învăț să vorbesc cu oamenii într-un mediu neutru și necunoscut mie tocmai pentru a-mi testa limitele. Introvertită cum sunt, atunci când încerc să ies din zona de confort, parcă mă trag sforile înapoi, dar am învățat să mă lupt constant cu ele și să reușesc să le tai.
Astfel că aș vrea să implementez în programul meu o zi de lucrat de la hub și voi face acest lucru nu doar pentru a întâlni alți freelanceri sau antreprenori, dar și pentru că pandemia mi-a adus o umbră peste chip: o doză mică, uneori mai mare, de anxietate socială. Lucratul de acasă, dintre patru pereți nu a ajutat, ci m-a făcut să mă simt destul de rău într-o mulțime, la metrou, de exemplu.
Așadar, lucratul remote este un stil de viață, o împăcare cu sinele interior și o eternă căutare a aptitudinilor și punctelor slabe pentru a le îmbunătăți. Dacă vrei o astfel de provocare care să te scoată din zona de confort în fiecare zi, fă-te freelancer și vei ajunge să lucrezi la acele probleme emoționale pe care le-ai tot ignorat ani la rândul până când productivitatea ți-a scăzut brusc, aparent fără motiv. Pentru mine freelancingul a fost o descoperire de sine și așa continuă să fie în fiecare zi.
Despre autor
Sunt un content writer pasionat de cuvinte, o visătoare care vrea să schimbe lumea prin forța articolelor și ideilor sale. Cred în puterea pe care cuvintele o au și mai cred că oamenii își pot sculpta în carne propriul destin. De aceea, dezvoltarea personală ocupă un loc important în viața mea.
Mă poți citi pe Facebook și LinkedIn.
Citește și celelalte articole scrise de Oana pentru PRwave:
- Drumul lung de la nimic la vocație
- Cum ajungi de la un client la proiecte multiple
- Există speranță și după burnout
- Provocări și momente de demotivare: cum le facem față?
Foarte frumos content, big like pentru postare!