Vara trebuie să folosim produse cosmetice cu masură şi să optăm pentru cele cu factor SPF, potrivit specialiștilor DermaStyle
Vara este un prieten al organismului, dar poate deveni şi un duşman dacă nu luăm măsurile optime de protecţie. Expunerea pentru un timp îndelungat la razele solare, pielea albă neprotejată corespunzător şi expunerea la virusuri în cele mai diferite situaţii, de la scăldatul în ape murdare sau cazare în hoteluri improprii, sunt principalii factori de risc pe care trebuie să îi avem în vedere pentru a avea o piele sănătoasă pe durata verii – potrivit doamnei doctor Mihaela Leventer, medic specialist DermaStyle.
Îmbătrânirea cutanată prematură (fotoîmbătrânirea), care se manifestă prin apariţia ridurilor, a petelor cafenii şi a cuperozei, se datorează exclusiv expunerii prelungite la raze ultraviolete, naturale sau artificiale, fără a folosi o protecţie adecvată. Fie că vorbim despre arsuri solare, atunci când organismul nu mai poate produce o cantitate suficientă de melanină – pigment protectiv prezent în piele, în păr şi în membranele ochilor, sau mai grav despre apariţia carcinoamelor, pielea are de suferit dacă nu o îi acordăm maximum de atenţie.
Pentru o protecţie adecvată, specialiştii recomandă aplicarea loţiunii de protecţie solară cu 20-30 de minute înainte de expunerea la soare, pentru a avea timp să acţioneze la suprafaţa epidermei. Persoanelor cu pielea deschisă la culoare li se recomandă folosirea unui factor de protecţie 50+. Tenul trebuie să respire, aşa încât aplicarea unor produse cosmetice (fond de ten, machiaj) în exces sau fără protecţie SPF pot dăuna tenului în loc să îl înfrumuseţeze. În zilele călduroase, este preferabil să evitaţi baza de machiaj, folosind doar o cremă hidratantă cu SPF, afirmă specialiştii. Dacă este neapărată nevoie, aplicaţi fond de ten şi machiaj numai în centrul feţei, evitând linia părului de la baza frunţii.
“Îmbătrânirea cutanată prematură se datorează şi folosirii unor produse neadecvate. Luciul de buze, spre exemplu, atrage razele ultraviolete de două ori mai mult decât rujul, accelerând procesul de îmbătrânire prematură a zonei, şi apariția cheratozelor actinice sau chiar a cancerului de buză.” declară doamna doctor Mihaela Leventer, fondator DermaStyle.
Nici aluniţele nu sunt iubitoare de soare. Aluniţele trebuie ferite de soare şi observate permanent pentru a vedea dacă se măresc sau dacă îşi schimbă forma. Orice modificare sau o aluniţă cu diametrul mai mare de 6 mm ar trebui să fie un semnal de alarmă. „Este bine ca aluniţele să fie analizate înaintea sezonului estival, pentru că expunerea la soare poate agrava structura unei aluniţe care are deja un potenţial malign. În cazul în care avem o aluniţă periculoasă, vom şti cât de mult trebuie să ne protejăm de soare pe timpul verii", mai precizează doamna dr. Leventer.
Pistruii apar şi ei, de obicei, vara fie din cauza expunerii prelungite la soare fie pe baze genetice. Sunt predispuse la apariţia pistruilor persoanele cu un ten deschis sau cu tenul sensibil, însă trebuie reţinut că pistruii nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Şi ei pot fi trataţi, dar după trecerea sezonului estival.
Mai multe detalii despre apariţia şi tratamentul bolilor de piele pe //www.dermastyle.ro/boli-de-piele.