Lucia Ovezea a coordonat, timp de peste 20 de ani, Editura VOX și s-a implicat în numeroase proiecte și programe care au susținut și promovat cultura, conducând, între altele, Festivalul Carte și Arte (2005-2012), campania de promovare a lecturii România citește! (2013-2014).
A debutat ca scriitoare în 2008 iar despre activitatea sa, Aura Christi afirma: „O cunosc pe Lucia de mult timp… pare de o viață. Pe vremea aceea ne adunam în ședințe, plănuiam mari bătălii pentru cartea românească, pentru promovarea literaturii române, ea fiind implicată ca un om al cărții, până să devină ea însăși scriitoare, probabil prin contaminare pentru că, odată virusat de această meserie nu te mai părăsește pasiunea, această patimă frumoasă care înnobilează.”
Până în prezent a publicat romanele Patru femei (Editura Cărțile Tango, 2009), La braț cu ursul (Editura Tracus Arte, 2013), Dacă lumea s-ar sfârși mâine (Editura Tracus Arte, 2022) iar acum ne invită să însoțim din nou, pe drumul vieții, personajele principale din romanul de debut, în Noaptea luminilor (Editura Ideea Europeană, 2024).
Acțiunea romanului se desfășoară în România, unde cele patru eroine, Oana, Valeria, Aureliana și Andreea sunt invitate să participe, pentru câteva zile, la o întâlnire cu prietenii de odinioară, într-o frumoasă vilă la munte. Este un bun prilej pentru fiecare de rememorare a timpului trecut, de interacțiune cu ceilalți invitați și de participare la sărbătoarea Diwali, organizată de gazda lor, Florin, care le prilejuiește un contact fascinant și inedit cu spiritualitatea indiană. Diwali umple cele cinci nopți de sărbătoare cu luminile ei, dar nu-i poate feri pe participanți de neprevăzut. Acțiunea, prin dinamica ei, ce culminează cu noaptea focurilor de artificii – cel mai spectaculos moment al sărbătorii – asigură romanului și o turnură polițistă.
Autoarea, care scrie cu patos și minuțiozitate, completând rigoarea profesiei de inginer cu o mare iubire pentru carte, mărturisește:
„În acest roman am încercat, mai mult decât în celelalte, să răspund la o întrebare care mă urmărește de mult timp, și anume cât de mult și în ce fel acest balans între destin și implicarea personală ne definește drumul vieții? Și răspunsul a venit prin vocea eroinelor care au arătat că iubirea rămâne polul nord al vieților lor, ele fiind foarte diferite una de cealaltă și având destine distincte. Sunt femei care, ajunse la maturitate, reușesc să se evalueze pe ele, pe prietenele lor și relațiile avute, privind retrospectiv momentul de plecare din tinerețe ca și timpul trecut de atunci și își permit să facă acest lucru cu luciditate și speranță.”
Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul editurii Ideea Europeană, din librăriile fizice și online, precum și de pe site-urile celor mai cunoscuți distribuitori de carte din țară.