Maximizarea impactului investitiei in infrastructura IT&C
Dupa decizia Uniunii Europene de a aloca fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii IT&C in zonele rurale, Fundatia ECDL a adoptat un document de luare de pozitie care sublinieaza necesitatea dublarii investitiei in infrastructura cu investitia in instruire IT&C. Documentul dezbate aspectul conform caruia investitia in infrastructura produce beneficii limitatate fara ca aceasta sa sustina si actiuni de dezvoltare a „infrastructurii de abilitati”. Documentul propune recomandari de initiative concentrate pe dezvoltarea de cunostinte care vor diminua barierele de acces catre informatie si servicii.
De ce este importanta investitia in infrastructura IT&C? Accesul la Internet de mare viteza este util pentru maximizarea utilizarii eficiente a Tehnologiei Informatiei, care la randul sau reprezinta un element clar al productivitatii, inovatiei si al incluziunii sociale.
Investitia care s-a decis sa se faca de catre Consiliul Europei in luna martie anul acesta este importanta ca instrument al dezvoltarii economice si integrarii sociale. Valoarea investitiei se ridica la 1 miliard de euro si se aloca dezvoltarii conexiunii de mare viteza in zonele rurale ale Uniunii Europene. Aceasta initiativa este parte a Planului Economic European de Refacere care isi propune sa readuca un nivel ridicat de competitivitate european pe termen lung, ca raspuns la actuala criza economica.
Este evident ca o astfel de ivestitie in infrastructura IT&C fizica trebuie dublata de o investitie in infrastructura de abilitati. Fara cunostinte relevante, conexiunea de mare viteza poate sa nu fie folosita la potential maxim sau poate chiar sa nu fie deloc folosita. De aceea, concentrarea doar pe infrastructura fizica nu este suficienta.
Fundatia ECDL propune o serie de initiative care sa previna cresterea diviziunii sociale si diminuarea productivitatii economice, chiar in conditiile unei investitii in infrastructura IT&C:
Dezvoltarea abilitatilor uzuale de utilizare a computerului incluzand activitatile de e-mail si e-commerce;
Dezvoltarea abilitatilor specializate IT&C care sustin activitatile ce produc valoare adaugata, incluzand serviciile de Internet si activitatea e-business, in special in randul intreprinderilor mici si mijlocii;
Dezvoltarea cunostintelor IT&C introductive sau de baza care sa ajute categoriile sociale marginalizate, inclusiv persoanele in varsta sau izolate geografic, sa acceseze servicii de Internet esentiale precum e-goverment si invatamantul la distanta si pentru a se integra in reteaua sociala.
Odata cu acceptarea Cardului de Aptitudini ECDL cu numarul 9 milioane, Presedintele Barroso a accentuat faptul ca abilitatile IT sunt esentiale pentru toti europenii, precizand ca “aptitudinile IT reprezinta o componenta de baza intre competente precum cititul si scrisul, acesta fiind mesajul pe care Comisia Europeana il transmite catre toti cetatenii europeni; in situatia economica actuala dificila, multi angajati vor avea nevoie sa fie reinstruiti si competentele IT pe care le pot dobandi ii vor ajuta sa gaseasca noi oportunitati pentru o viata mai buna”.
Cu toate acestea, 73% din populatia tarii noastre nu are nici macar abilitatile de baza necesare pentru utilizarea Internetului si se confrunta cu amenintarea excluderii din Societatea Informationala, Romania aflandu-se pe ultimul loc in clasamentul pe tari europene la mica distanta de Bulgaria.
ECDL, acceptat in multe tari ca standard recunoscut pentru competentele de operare PC, ofera abilitatile actuale necesare pentru ca oamenii sa se implice activ in societatea informationala. Calificarea tuturor cetatenilor in vederea dobandirii abilitatilor de operare PC reprezinta un imperativ economic, social si politic.
ECDL ROMANIA recomanda guvernului, mediului de afaceri si societatii civile sa lucreze impreuna pentru a face fata provocarilor actuale si sa se concentreze asupra obiectivelor Strategiei de la Lisabona privind cresterea economica si a pietei muncii.
{mosloadposition user10}