Sanda Boca, Iuliana Stoica, Alina Sesarman și Anita Vișan sunt cele patru cercetătoare din România care au fost desemnate câștigătoarele burselor private L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință, cu ocazia ediției cu numărul 11 a programului.
Cele patru burse în valoare de 47.000 lei fiecare vor susține activități de cercetare în domeniile Științele Vieții și Științele fizice, având următoarele teme de cercetare:
- Dezvoltarea unui dispozitiv pentru detecția rapidă și identificarea precoce a unor markeri tumorali circulanți
- O alternativă la materialele suport convenționale, utilizate în dispozitivele electronice flexibile actuale
- Dezvoltarea in vitro a unui model 3D de melanom (cancer al pielii), evitând folosirea de animale în scop științific
- Desfășurarea unor studii pentru dezvoltarea unor implanturi medicale îmbogățite cu materiale regenerabile, cu costuri reduse și cu proprietăți antimicrobiene
„Traversăm un an în care importanța cercetării științifice a fost mai evidentă ca oricând și ne bucurăm că avem din nou prilejul de a recunoaște și sprijini meritele tinerelor cercetătoare din România, cu susținerea partenerului nostru CNR UNESCO. Mă bucur de fiecare dată când văd preocupările tinerelor cercetătoare participante în competiție. Și anul acesta proiectele lor ne-au pus față în față cu teme de cercetare complexe, care deschid noi drumuri în cercetarea științifică locală și internațională și care dovedesc încă o dată rolul important pe care îl au femeile în acest domeniu și impactul imens pe care îl au astfel de inițiative de susținere asupra avansului științific”, a declarat Vanya Panayotova, Director General L’Oréal România.
„Una dintre cele două priorități globale ale UNESCO este egalitatea de șanse, așadar preocuparea pentru recunoașterea meritelor pe care femeile le au în variate domenii ale vieții sociale este în mod firesc subsumată acestui deziderat. Știința, cu deosebire, are nevoie de inteligența și creativitatea feminină. În acest an, în care întreaga lume și-a pus speranța în științele naturii, în științele experimentale, susținerea celor patru proiecte care au fost selectate pentru premiile L’Oréal este una dintre cele mai firești decizii posibile.”, a declarat Daniela Zaharia, Secretar General al CN-UNESCO pentru România.
Lansat în România în 1999, programul de burse private L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință premiază cercetătoare cu vârste de maximum 40 de ani, care activează în domeniile Științe Fizice sau Științele Vieții și care fie sunt doctorande, fie au obținut titlul științific de doctor și urmează un program de pregătire postuniversitară în România.
Desemnarea celor patru câștigătoare ale burselor în valoare de 47.000 lei fiecare se face în urma unui proces riguros de selecție, realizat de nume prestigioase din comunitatea științifică din România.