Până pe 15 iulie, românii din peste 50 de orașe ale țării pot verifica gratuit dacă sunt supuși riscului de a dezvolta cancer de piele. În cadrul campaniei Zilele Protecției Solare derulate de L’Oréal România, aproximativ 300 de medici dermatologi din 32 de județe evaluează, gratuit, starea de sănătate a alunițelor pacienților. Pentru a beneficia de o consultație gratuită, persoanele interesate trebuie să acceseze www.protectiasolara.ro, unde pot găsi lista orașelor și a medicilor participanți în campanie, pentru a-și face o programare.
Cancerul de piele este una dintre cele mai frecvente forme de cancer, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Anual sunt depistate peste 200.000 de cazuri de cancer de piele la nivel mondial. Deși incidența este foarte mare, 90% dintre cazurile diagnosticate sunt tratabile, dacă sunt depistate la timp. În cele opt ediții anterioare ale campaniei Zilele Protecției Solare, au fost consultați peste 18.000 de pacienți la nivel național și au fost depistate 400 de leziuni suspecte de cancer de piele.
„Melanomul este cea mai gravă formă de cancer cutanat. Totuși, dacă este diagnosticat și tratat la timp, aproape întotdeauna este curabil. De aceea, este important ca fiecare dintre noi să verifice în mod regulat orice modificare sau apariție de noi alunițe pe piele. Lupta împotriva cancerului de piele începe acasă și cu cât mai multe persoane sunt atente la pielea lor și a celor dragi, cu atât mai multe persoane vor consulta un medic dermatolog, iar noi vom putea diagnostica mai devreme”, a declarat Profesor Dr. Giuseppe Argenziano, Președinte al Societății Internaționale de Dermatoscopie.
„Pentru noi, este important ca populația să conștientizeze că un comportament responsabil privind expunerea la soare, folosirea cremelor de protecție solară și controlul periodic al alunițelor sunt pași esențiali în prevenirea apariției cancerului de piele”, a declarat Natalyia Syerikova, General Manager al Diviziei de Cosmetică Activă din cadrul L’Oréal România.
Cancerul de piele este unul dintre tipurile de cancer cu cea mai rapidă creștere, statistic, iar melanomul reprezintă cea mai severă formă de cancer de piele. Cea mai eficientă metodă de prevenire a melanomului este, potrivit medicilor dermatologi, verificarea constantă a alunițelor. Aceasta poate fi realizată atât prin autoevaluare, cât și prin verificarea specializată, la medicul dermatolog. De asemenea, pentru reducerea riscurilor de a dezvolta cancer de piele, este indicată aplicarea protecției solare în timpul expunerii la soare.
Lansată în 2011, campania Zilele Protecției Solare este un program de educare, prevenție și conștientizare a riscului de expunere neprotejată la soare și a riscului apariției melanomului. Campania este derulată împreună cu medici dermatologi din toată țara și din Republica Moldova, iar implicarea lor este voluntară în cadrul proiectului.