Știm cu toții teoria celor opt pahare cu apă, adică doi litri și jumătate, care trebuie băute zilnic. Mai greu e cu punerea în practică… Ce este esențial de reținut este că un episod de deshidratare severă ne poate destabiliza organismul destul de serios, deci trebuie să conștientizăm că a bea apă este la fel de important ca a ne hrăni.
Ați auzit de Regula de Trei a experților în tehnici de supraviețuire? Aceasta este: un om rezistă fără aer trei minute, fără adăpost – în viscol – trei ore, fără mâncare trei săptămâni, dar fără apă numai trei zile.
Organismul uman este format în proporție de 70% din apă. În sânge, în mușchi, în piele, dar și în alte organe, inclusiv în țesutul conjunctiv și în oase, corpul nostru conține apă, pe care, însă, o pierdem prin transpirație, respirație, urină și scaun.
Deshidratarea apare în trei faze: ușoară, moderată și severă. O hidratare insuficientă a organismului încetinește toate procesele biochimice și energetice, iar toxinele nu mai sunt eliminate, acumulându-se în mod periculos. De aportul de apă depinde și buna funcționare a rinichilor, deshidratarea favorizând infecțiile urinare, formarea nisipului și calculilor, ceea ce poate conduce la insuficiență renală.
În faza ușoară de deshidratare îți poți simți gura uscată, ai o stare de oboseală accentuată, senzație de slăbiciune în picioare și te încearcă durerea de cap. Dacă nu urinezi într-o zi de minim 3-4 ori sau dacă urinezi într-o cantitate mai mică decât în mod obișnuit, vorbim despre o stare de deshidratare ușoară. La nivelul următor, de deshidratare moderată, deja apar amețelile, crampele musculare, pielea devine palidă și uscată, iar privirea încețoșată. Deshidratarea severă, care este extrem de periculoasă, se adaugă tuturor simptomelor deja enumerate starea de confuzie și letargie, puls și respirație rapide și o colorație în albastru a buzelor.
În timpul verii, al antrenamentelor intensive, în cazul consumului excesiv de alcool sau cafea sau în urma episoadelor de diaree, corpul uman pierde electroliți și minerale, elemente necesare pentru funcționarea optimă a organismului. Ce sunt, mai exact, electroliții? Aceștia sunt fundamentali pentru funcționarea sistemului nervos. Datorită proprietăților electrice, ei joacă un rol foarte important în transmiterea impulsurilor nervoase, constând în “descărcările electrice” continue care apar în neuroni. O importanță deosebită în conducerea impulsurilor nervoase sunt ionii de potasiu și sodiu. Datorită lor, este generată energie care permite creierului și întregului sistem nervos să funcționeze.
De aceea este important de știut care sunt simptomele, cauzele deshidratării și cum poate fi prevenită. În aceste cazuri, consumul de apă nu este suficient, ci trebuie utilizate produse care refac balanța electrolitică.
Dacă acest lucru s-a întâmplat deja sau dacă te afli într-o situație cu risc de deshidratare, apelează cu încredere la Litorsal®!
Litorsal® este un produs sub formă de comprimate efervescente destinat atât adulților, cât și adolescenților care hidratează organismul și potolește eficient setea. Cu o formulă specială care ajută la echilibrarea balanței electrolitice, Litorsal® are un rol benefic în funcționarea normală a inimii și creierului. Ingredientele care oferă organismului recuperarea necesară în condițiile deshidratării sunt glucoza, sodiul, potasiul și vitamina C. Cel dintâi – glucoza – este sursă primară de energie pentru inimă și creier. Sodiul are rolul de a menține parametrii normali ai fluidelor și tensiunii arteriale, contribuind totodată și la reglarea transportului substanțelor în și din interiorul fiecărei celule. În ceea ce privește potasiul, acesta participă la funcționarea normală a sistemului nervos și la procesul de contracție musculară. Și, nu în ultimul rând, vitamina C, contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar și nervos, reducând totodată stările de oboseală și extenuare. Astfel, Litorsal® înseamnă pentru organismul deshidratat sau aflat în riscul de a se deshidrata, mai mult decât un pahar cu apă, care poate fi insuficient în condițiile existenței unui dezechilibru electrolitic.
Mai multe informații pe www.litorsal.ro.
Litorsal® – Nu uita să te hidratezi!