Editura Allfa anunţă apariţia romanului Paraclet, de Fredy Gârbaci. Romanul este publicat în cadrul Listei lui Alex. Ştefănescu, un proiect nou şi independent sub umbrela colecţiei Strada Ficţiunii.
Paraclet este un thriller alert, intens, poetic, năucitor, cu ramificaţii culturale uimitoare şi cu accente suprarealiste. Comunismul şi liberalismul corporatist sunt privite ca două piste false într-un labirint al absurdului social ce pare fără miză şi fără ieşire.
Alex. Ştefănescu despre Paraclet:
„În București au apărut după 1989 câteva turnuri de beton și sticlă. Ele sunt un fel de zgârie nori la proporțiile României. Au lifturi transparente, care transportă în sus și în jos bărbați țepeni cu costum și cravată și femei cu părul vopsit în culori metalizate, ca ale mașinilor de lux care așteaptă în parcările din apropiere. Cine sunt bărbații și femeile care populează birourile numeroase din aceste turnuri ? Cu ce se ocupă ? Ce e în sufletul lor ? De ce simulează relaxarea, deși își consultă mereu ceasurile ? De ce sunt de o politețe desăvârșită, dacă nu le pasă niciodată unora de alții ? La toate aceste întrebări și la multe altele răspunde Freddy Gârbaci în romanul Paraclet.“.
Despre carte:
Avocatul Raul Bodea se vede prins în iureșul unei confruntări acerbe între potentații pieței financiare, care sunt în stare să calce și pe cadavre în goana lor după profituri veroase. Viața aparent așezată a eroului devine un iad, dar deodată furtuna se risipește și locul ei este luat de o stranie vacanță de Crăciun, pe care Raul o petrece cu Ligia, o colegă de breaslă de care s-a îndrăgostit. După vacanță lucrurile încep să meargă mai bine, confruntarea rechinilor financiari se apropie de final, viața revine la normal, iar frumoasa Ligia începe să îl facă pe Raul să creadă că fericirea este posibilă și pentru el. Dar nu cumva toate aceste schimbări miraculoase sunt doar o iluzie?
Freddy Gârbaci este un povestitor înnăscut. Scriitura lui plină de umor și sensibilitate îl farmecă pe cititor, care va lega cu personajele o prietenie ce se întinde mult după finalul romanului.
Despre autor:
Freddy Gârbaci (n. 1971) a fost judecător stagiar, apoi avocat. Scrisul a apărut dintr-o chemare interioară enigmatică. A scris despre piaţa de capital (Societăţi comerciale deţinute public), despre dispute juridice din Casa Regală (Exequatur), despre fotbal (Alb şi albastru) şi despre lumea celor care pretind că împart dreptatea (Huţa în talerele balanţei).
Despre colecţie:
„Lista lui Alex. Ştefănescu“ își propune promovarea scriitorilor români contemporani în galeria de onoare a unei colecții cu o vastă panoplie de autori contemporani, proveniți de pe toate continentele lumii.
„Mi-e dor de vremea când nu eram critic literar și citeam literatură din plăcere, nu din
obligație profesională. Cu gândul la acea vreme am acceptat cu entuziasm invitația pe care mi-a adresat-o Editura ALL de a coordona o colecție intitulată „Lista lui Alex. Ștefănescu”.
Voi include în colecție numai cărți care îmi plac, indiferent dacă sunt scrise de celebrități sau necunoscuți, de tineri sau bătrâni, de oameni cu studii universitare sau autodidacți, de prieteni sau dușmani. Nu mă interesează biografiile autorilor, pentru mine contează doar opera lor. Nuferii dintr-o mlaștină nu sunt mai prejos decât trandafirii dintr-o grădină.
Și mai este ceva. Voi da toată atenția acelor autori pe care nu-i susține nimeni, nefiind abili sau influenți. La noi s-a creat în timp, de la sine, fără să fi existat vreun plan diabolic în acest sens, un sindicat al succesului, care funcționează cu o precizie nefastă. Dacă nu ești bine plasat în societate, dacă nu poți să oferi vreun serviciu în schimb sau dacă nu ești agresiv, nu ai nicio șansă să fii publicat, ceea ce înseamnă că textele tale, fie și admirabile, nu vor ajunge niciodată la cititori.
În colecția mea voi primi oaspeți de seamă, dar le voi acorda azil literar și unor autori marginalizați. Deviza acestei colecții este aceea pe care am adoptat-o încă de la începutul carierei mele de critic literar: „Hai să ne bucurăm împreună de frumusețea literaturii!“ – Alex. Ştefănescu, scriitor şi critic literar
Strada Ficțiunii este o colecție de literatură universală a Editurii ALLFA, parte a Editurilor ALL. O colecție urbană, cosmopolită, eterogenă, perfect racordată la prezent, Strada Ficțiunii are patru secțiuni: Clasic, Contemporan, Crime și Bestseller. Această colecție poate fi ușor imaginată ca o stradă cu arhitectură eclectică, pe care modernitatea și tradiția se îmbină perfect. O stradă cu care s-ar putea mândri orice metropolă din peisajul literar al lumii și unde locuiesc fascinanții magicieni ai povestirii din ultimul secol.