John Grisham
Carte oferită de Libris.ro
„Lucrăm cu o teorie și nu există dovezi, cel puțin nu în momentul de acesta. Din spusele martorei, de asemenea anonimă și prea speriată ca să vorbească în nume propriu, judecătorul a ucis cel puțin șapte persoane în ultimii douăzeci de ani. Șase crime în șase state. Cunoștea victimele, avusese probleme cu fiecare și le-a urmărit răbdător în așteptarea momentului potrivit. Toate au fost ucise în același mod – prin strangulare cu un anumit tip de sfoară. E semnătura lui. Crime perfecte. Nu lasă urme, indicii, nimic, cu excepția frânghiei din jurul gâtului.
– Toate sunt cazuri nerezolvate?
– Da. Poliția nu are nimic. Nu are martori, fibre, urme de încălțăminte, sânge, motive… Absolut nimic.”
Când tatăl tău este omorât, iar poliția nu are nicio urmă și, la ceva timp, lasă cazul deschis, considerându-l nerezolvat, vrei să afli adevărul.
Acesta este cazul lui Jeri (Margie) care nu avea nicio idee cât timp îi va lua să descopere cine i-a omorât tatăl.
Dar ceea ce află o face să fie extrem de precaută. Un judecător era cel care îi omorâse tatăl, iar Jeri descoperă că a mai omorât alți oameni în același fel. Nu are însă dovezi concludente, așa că nu poate merge la poliție. Alege să meargă la o comisie care investiga judecătorii și de aici începe povestea din romanul de față. Lucy Stolz este cea contactată de Jeri si cea care ajunge, împreună cu echipa ei, să investigheze sesizarea lui Margie.
În paralel, judecătorul continuă să înainteze cu a sa listă.
“Teama că va fi prins nu venea din teama că va trebui să plătească pentru faptele lui. Venea mai degrabă din teama că va fi nevoit să înceteze.”
Lista judecătorului este un roman interesant. Premisa este deosebită, iar cititorul este atras de acțiune de la bun început.
Urmează o parte – destul de lungă – în care sunt oferite bucăți din analiza lui Jeri pentru ca acțiunea să prindă un ritm mai alert spre final.
Romanul este precedat de un altul care o are în centru tot pe Lucy Stolz – Informatorul. Volumul de față poate fi citit independent de acel roman, având o acțiune de sine stătătoare.
Deși este un thriller, accentul nu cade pe aflarea criminalului, întrucât acesta este cunoscut de la început, ci pe modul în care este acesta identificat și pe aflarea modului în care a săvârșit crimele, ținând cont că nu lasă niciodată nicio urmă și că este mereu la curent cu acțiunile poliției și ale instituțiilor care l-ar putea investiga.