Somnul reprezintă starea naturală de odihnă a corpului. Importanţa si beneficiile unui program sănătos de somn sunt demult atestate, iar proprietăţile regeneratoare ale acestuia sunt de asemenea cunoscute pe scară largă.
Studii recente demonstrează însă conexiuni între cancer şi somn, mai precis între această maladie şi lipsa somnului. Aşadar, un adult sănătos are nevoie de circa 7 – 8 ore de somn pe noapte. Acestea, combinate cu un program de exerciţii fizice regulat, înlătură riscul apariţiei cancerului. Starea de somn este vitală pentru funcţionarea sistemului nervos parasimpatic, responsabil cu reconstrucţia celulară şi regenerarea sănătăţii.
Pentru persoanele care suferă deja de cancer, şi cele care urmează un tratament contra cancerului, somnul este cu atât mai indispensabil cu cât se răsfrânge direct asupra celulelor cancerigene. Un program de somn insuficient dă peste cap activitatea hormonală care, la rândul ei, influenţează producerea celulelor cancerigene.
Principalul hormon secretat în timpul somnului este melatonina, care reglează activitatea celorlalţi hormoni şi ritmul circadian („ceasul biologic”). Iar buna funcţionare a ritmului circadian este o ipoteză de bază în lupta contra cancerului.
În acest sens, o problemă serioasă, greu de evitat în modernitate, este echilibrul noapte – zi. Este de ocolit de aceea expunerea la lumină în timpul somnului întrucât distruge melatonina, iar lucrul în timpul orelor de somn este un factor de favorizare a instalării şi răspândirii cancerului.
Câteva moduri de echilibrare a ritmului circadian:
– Expunerea la lumină în timpul zilei şi la întuneric în timpul nopţii
– Expunerea la cât mai puţină lumină artificială în timpul zilei
– Trezirea de dimineaţă în mod natural, fără alarmă
– Culcatul la aceeaşi oră în fiecare noapte
– Respectarea nevoilor de repaus, respectiv de somn ale organismului.
Clement Sava, Expert Publicitate
{mosloadposition user9}