a fortei de munca UE
Un raport recent al Fundatiei ECDL evidentieaza modul in care competentele digitale trebuie sa ramana un subiect de importanta majora pe agendele nationale, astfel incat sa ajute la atat de necesara dezvoltare a ratei europene de angajare si de crestere .
Potrivit raportului, multi lideri politici inca nu sunt suficient constienti de oportunitatile economice considerabile care vor fi ratate daca nu se va investi imediat in competentele digitale. Costul real al economiiilor nationale pentru insuficienta forta de munca alfabetizata digital a fost estimat la o valoare de 19 miliarde euro pentru anumite tari. In timp ce guvernele Statelor Membre se pregatesc pentru urmatorul ciclu de finantare social – europeana, competentele digitale ar trebui sa reprezinte una dintre prioritatile de top a agendelor politice.
Raportul abordeaza si capcana “nativilor digitali”, adica presupunerea foarte raspandita potrivit careia tinerii de astazi sunt instruiti corespunzator pentru a se putea integra pe piata fortei de munca doar pentru ca folosesc tehnologia in viata de zi cu zi. Acest lucru nu este conform cu realitatea si reprezinta un mit periculos care ar putea duce la crearea unui nou val de excludere de pe piata muncii.
Una dintre masurile practice ce se pot lua pentru a promova competentele digitale ca imperativ politic la nivel national este numirea de Campioni Digitali. Acestia sunt persoane cu o pozitie notabila, de cele mai multe ori cu o influenta considerabila, care actioneaza ca un catalist pentru promovarea importantei competentelor digitale la toate nivelurile guvernamentale si ale societatii civile.
Raportul Fundatiei ECDL se construieste pe rezultatele Mesei Rotunde Europene organizata de Fundatia ECDL la Parlamentul Europei sub patronajul Vice-presedintelui Comisiei Europene, Neelie Kroes, in decembrie 2011 si reuneste munca si feed-back-ul participantilor din cadrul Statelor Membre si de la nivelul Uniunii Europene din lunile ce au urmat evenimentului. Acest raport este parte a unei campanii continue duse de Fundatia ECDL de a lucra cu toti stakeholderii pentru asigurarea obiectivelor Agendei Digitale pentru Europa (DAE).
In 2013, cea de a doua Masa Rotunda Europeana va avea loc in colaborare cu Statele Membre si cu o varietate de factori de decizie politica.
Raportul se regaseste pe //www.ecdl.org/ (Agenda Digitala).
{mosloadposition user9}