Pe 8 August 2015, în ultima zi a Festivalului Pakivalo, singurul festival romani din România, a fost dezvelit la Muzeul Culturii Romilor primul monument care comemorează Holocaustul romilor, un proiect iniţiat de Damian Drăghici – membru al Parlamentului European, promotor al culturii rome şi un recunoscut artist internaţional –, cu sprijinul Fundaţiei Bright Light, Romani Criss şi promovat de Links Associates.
“Mă bucură interesul presei faţă de un astfel de eveniment care readuce în prim plan suferinţa dintr-o perioadă critică pentru umanitate. Iniţiativa lui Damian Drăghici are o încărcătură extraordinară atât pentru comunitatea romă cât şi pentru comunitatea majoritară, fiind un pas important spre acceptare şi recunoaştere reciprocă. Ne onorează că am făcut parte din acest proiect, un proiect de suflet pentru noi”, a subliniat Corina Vinţan, CEO Links Associates, agenţie afiliată reţelei Edelman.
Pe 15 Aprilie 2015, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care 2 August este recunoscută ca Ziua memorială a Holocaustului European al romilor iar anti-gipsismul este văzut ca o atitudine incompatibilă cu valorile Uniunii Europene.
Monumentul dezvelit pe 8 august a fost construit în jurul simbolului solar al roţii cu douăsprezece spiţe care semnifică un binecunoscut arhetip spiritual rom al Libertăţii, ca spaţiu şi timp în mişcare. Aspiraţia spre Lumină şi Libertate a „roţii istoriei”, valoare consacrată a culturii rome, este similară cu idealul european al libertăţii de circulaţie, transnaţionalismului şi transfrontalierităţii. Lanţurile de la baza monumentului semnifică ameninţarea captivităţii mentale şi fizice, când întunericul acoperă lumina.
“Atât comunitatea romă cât şi comunitatea majoritară din România aveau nevoie de un astfel de simbol pentru a se putea reconecta prin prisma empatiei generate de o imensă suferinţă umană. Monumentul este în acelaşi timp un pas important în reconstruirea memoriei colective a comunităţii rome care are nevoie de simboluri regeneratoare puternice. Fără o istorie şi o memorie comună nu poate fi gândit un proiect viitor de integrare şi dezvoltare a comunităţilor de romi. ”, a declarat Damian Drăghici.