Aflat la prima ediție, Festivalul internațional de swing LindyBug, desfăsurat în perioada 5-7 octombrie, în București, își propune să promoveze dansul swing în România și să ofere comunității locale oportunitatea de a evolua. La festival sunt așteptați peste 100 de dansatori, vor fi 8 ore de cursuri intense, 9 profesori de top, muzică live, show-uri de dans, o competiție Jack&Jill și alte surprize. LindyBug este organizat de asociația Swing Steps Bucharest.
Festivalul LindyBug va debuta vineri seară cu o incursiune în universul muzicii și a dansului lindy hop prezentată de Lennart Westerlund, o legendă a acestui dans, după care va avea loc petrecere de deschidere, cu un concert live din partea trupei belgiene The Morning Call. Sâmbătă și duminică, participanții vor aprofunda tainele dansului alături de profesori, iar serile vor continua să petreacă. Sâmbătă, la petrecere, voia bună va fi întreținută de muzica live a trupei The Morning Call, iar, duminică, de 2 DJ, Adrian Tudor (România) și Dimitar Anastasov (Bulgaria). Toate cursurile vor avea loc la Palatul Universul, iar cele 3 petreceri se vor ține la Vertigo Venue.
„Cautăm constant să ne perfecționam, atât ca dansatori, cât și ca instructori de dans. Una din metodele tare eficiente este sa călătorim la festivalurile de lindy din lume unde, timp de 3 zile sau mai mult, învățăm și practicăm fără oprire. În același timp, putem aduce noi, instructori în București și să îmbogățim experiența și nivelul tuturor celor fascinați de acest dans în plan local. Lucru care se va întâmpla la Lindy Bug și suntem tare mândri de acest eveniment în premiera pentru noi” a declarat Felicia Ionescu, unul dintre fondatorii Swing Steps Bucharest.
Cu toate că este la prima ediție, festivalul beneficiază de susținerea a 9 dansatori profesioniști de swing. Lennart Westerlund (Suedia) este unul dintre pionerii noii ere a swingului, care a ajutat la promovarea și popularizarea acestui dans începând cu anii 80, când și-a fondat propria companie de dans The Harlem Hot Shots. Lizette Rönnqvist & Patrik Pettersson (Suedia) fac parte din renumita școală de dans The Harlem Hot Shots, iar în timpul liber predau swing. Alexia Legoueix & Sep Vermeersch (Belgia & Franța) s-au format ca dansatori de swing în medii diferite, însă ceea ce i-a adus împreună este pasiunea lor pentru jazz. Daria Chupyrkina & Dmitry Vostrikov (Rusia) sunt una dintre cele mai cunoscute perechi de dansatori din Rusia și Europa, cu o mulțime de competiții câștigate în palmares. Lui Alberto Meucci și Barbarei Joó (Italia & Ungaria) le place se experimenteze mișcări pe ringul de dans, dar când intră sala de curs sunt foarte riguroși.
„Sunt bucuros să cunosc comunitatea din București, mai ales că pe o parte din instructori i-am întâlnit deja la alte festivaluri. Cred ca va fi o experiență interesată să predaui pentru ca eu sunt un împătimit al swing-ului vernacular, ce datează din anii 30, și comunitatea este la început de drum ”, a declarat Lennart Westerlund.
Dansul swing este inspirat din jazz și are la bază o fuziune de mișcări de jazz, foxtrot, step, breakaway și Charleston. Swing-ul a fost un fenomen cultural în anii 20-30, după care a revenit în trend în anii 80, iar, în prezent, are mii de fani în întreaga lume. Printre cele mai cunoscute dansuri din familia swing sunt lindy Hop, charleston, balboa și collegiate shag.
Pentru a vizualiza programul întreg al festivalului sau pentru achiziționarea de bilete, doritorii sunt invitați să acceseze website-ul festivalului: https://swingstepsbucharest.com/festival/.
Partenerii: Vertigo Venue; Hotel Cișmigiu; Palatul Universul; Aqua Carpatica si Fru Fru.
Parteneri media: Radio Guerrilla si Ziarul Metropolis.
Swing Steps Bucharest este o asociație culturală, înființată în 2017, pentru a promova și educa cultura dansului swing în rândul publicului din România, dar mai ales din București, care organizează cursuri de Lindy hop și Charleston, workshop-uri, petreceri de dans și Festivalul internațional de swing LindyBug.