În luna mai a acestui an, Lime a adus trotinetele electrice în Bucureşti, iar astăzi este unul dintre principalii furnizori de servicii de închiriere a trotinetelor electrice de pe piaţa locală. Compania are experienţă în micro-mobilitatea ecologică şi sustenabilă la nivel global, fiind prezentă în peste 120 de pieţe de pe 5 continente. Din această poziţie, Lime prezintă argumente clare împotriva unor mituri des întâlnite, dar nefondate despre trotinetele electrice, prezentând cazul oraşului Paris.
Parisul demontează toate stereotipurile legate de durata de viaţă şi efectele trotinetelor electrice asupra mediului. După mai bine de un an şi peste 12 milioane de călătorii, un raport emis de Lime Paris în parteneriat cu firma de planificare a transportului Sam Schwartz Engineering, analizează sustenabilitatea trotinetelor electrice.
# 1 „Trotinetele electrice au o durată de viaţă de cel mult 1 lună”
Cel mai nou model de trotinetă Lime are o baterie mai puternică, roţi mai mari, o suspensie îmbunătăţită şi cadru de aluminiu, conferind fiecărui vehicul o durată de viaţă de peste un an în condiţii de utilizare intensivă. Când trotineta ajunge la sfârşitul ciclului de viaţă, piesele sunt reciclate în procent de 97% şi bateria în procent de 70%. Toate componentele nereciclabile ale bateriei sunt transformate de către partenerii noştri în componente biodegradabile utilizate ca sursă de energie, iar materiile prime ale trotinetelor, cum ar fi elementele din oţel şi plastic, sunt transformate în lichid sau pudră şi reutilizate în alte produse.
# 2 „Trotinetele sunt de unică folosinţă”
Lime se ocupă de proiectarea şi producerea trotinetelor pentru a se asigura că utilizatorii acestora au acces la cel mai solid şi durabil produs cu putinţă. Pentru a extinde constant durata de viaţă a trotinetei, Lime Paris apelează la o echipă de 200 de mecanici a căror misiune este dezasamblarea completă a oricărei trotinete defecte cu scopul de a repara şi a refolosi piesele.
# 3 „Trotinetele electrice pot fi parcate oriunde”
Lime respectă cu stricteţe regulamentele proprii privind regulile de parcare, educându-şi constant utilizatorii prin campanii şi notificări în aplicaţia de telefon.
În Paris, de exemplu, în urma unui acord cu primăria capitalei, utilizatorii de trotinete electrice trebuie acum să parcheze în parcări şi pe spaţii special amenajate pentru vehicule cu două roţi. În viitorul apropiat, utilizatorii Lime care nu respectă aceste reguli vor fi amendaţi. Pentru a garanta respectarea spaţiului urban, Lime Paris a înfiinţat o patrulă urbană formată din 50 de persoane care reamintesc utilizatorilor regulile de parcare şi străbat străzile Parisului pentru a prelua toate trotinetele parcate necorespunzător şi a le returna în locurile special amenajate.
# 4 „Trotinetele nu înlocuiesc călătoriile cu maşina, ci călătoriile cu bicicleta”
De la sosirea lor în Paris în iunie 2018, trotinetele Lime au înlocuit 10%, adică peste 1,2 milioane de călătorii cu vehicule motorizate poluante (maşini, taxiuri, scutere, motociclete etc.), prevenind astfel producerea a peste 300 de tone de CO2. Pentru a vă face o idee despre ce înseamnă aceste cifre, emisiile reduse sunt echivalentul carbonului absorbit prin plantarea unui număr de aproximativ 5.000 de puieţi crescuţi timp de 10 ani. Contrar părerii generale, trotinetele Lime înlocuiesc doar 2% din călătoriile ce se efectuau cu bicicleta personală.
În Bucureşti, trotinetele Lime au înlocuit în 4 luni aproximativ 150.000 de călătorii cu maşina.