Sărbătorim Ziua europeană a limbilor
Miercuri, 26 septembrie, Europa îşi sărbătoreşte diversitatea lingvistică. Ziua europeană a limbilor, având la bază o iniţiativă comună luată de Comisia Europeană şi de Consiliul Europei în urma Anului european al limbilor în 2001, are loc anual pe 26 septembrie pentru a sărbători diversitatea lingvistică şi culturală. Această Zi europeană urmăreşte trei obiective: sensibilizarea publicului cu privire la importanţa învăţării limbilor; sporirea gradului de cunoaştere şi de apreciere a tuturor limbilor şi încurajarea învăţării continue a limbilor. În acest an, Comisia Europeană îşi subliniază angajamentul deosebit faţă de multilingvism organizând o serie de evenimente pentru a sărbători Ziua europeană a limbilor în clădirile Berlaymont şi Charlemagne şi în vecinătatea acestora, inclusiv două seminarii la care participă experţi în domeniul multilingvismului. De asemenea, în statele membre sunt organizate diverse manifestări prin intermediul reţelei de antene pentru multilingvism ale Comisiei Europene. „Limbile sunt importante pentru cetăţeni”, consideră dl. Leonard Orban, comisar pentru multilingvism. „Acestea deschid multe posibilităţi, deschid noi orizonturi pentru dezvoltarea personală şi profesională a indivizilor, precum şi pentru dezvoltarea economică. Societatea noastră are nevoie de multilingvism din ce în ce mai mult în diverse domenii. Deoarece mobilitatea cetăţenilor europeni se accentuează, aceştia îşi petrec adesea o parte din viaţă departe de ţările de origine. Capacitatea noastră de a înţelege şi de a fi înţeleşi în diferite limbi nu se referă doar la viaţa de zi cu zi, când putem fi puşi în situaţia de a merge la spitale, tribunale, oficii poştale, supermarketuri etc. din alte ţări; se referă şi la exercitarea drepturilor noastre democratice ca europeni, inclusiv relaţiile noastre cu instituţiile UE.”
Manifestări organizate la Bruxelles cu ocazia Zilei europene a limbilor:
10.00-12.30 – Seminar intitulat „Diversitatea lingvistică: un atu care trebuie valorificat la maximum” (clădirea Charlemagne). Seminarul va fi transmis pe EbS.
După întâlnirea zilnică cu presa de la prânz – Conferinţa de presă a comisarului pentru multilingvism, dl. Leonard Orban, la care va participa dl. Wolfgang Mackiewicz, raportor al Grupului la nivel înalt în materie de multilingvism (în sala de presă din clădirea Berlaymont).
14.45-17.15 – Seminar privind potenţialul mijloacelor de comunicare în masă de a sensibiliza cu privire la învăţarea limbilor şi de a promova multilingvismul (clădirea Berlaymont). Seminarul va fi transmis pe EbS.
O expoziţie deschisă publicului va fi organizată pe Esplanadă, în faţa clădirii Berlaymont. Deschiderea oficială a acesteia de către comisarul Orban va avea loc la ora 14.15.
Direcţiile Generale şi serviciile care fac parte din „familia multilingvismului” (Oficiul pentru Publicaţii Oficiale al Comunităţilor Europene, Direcţia Generală Educaţie şi Cultură – unitatea responsabilă cu multilingvismul, Direcţia Generală Interpretare şi Direcţia Generală Traduceri) îşi vor prezenta activitatea în cadrul expoziţiei. Pavilionul în care se află expoziţia găzduieşte, de asemenea, o selecţie de proiecte cu caracter lingvistic finanţate de UE. Unele dintre acestea sunt interactive şi presupun degustarea de alimente, învăţarea unei limbi străine cu ajutorul simţurilor, conversaţie, etc.).
Mai multe jocuri, cum ar fi un joc interactiv cu întrebări şi răspunsuri legate de limbi, o grilă gigantică de cuvinte încrucişate şi un concurs de cărţi poştale, vor avea loc pe Esplanadă. Elevii care învaţă în şcolile din Bruxelles sunt invitaţi să participe la manifestarea publică de pe Esplanadă.
Lista manifestărilor organizate în statele membre poate fi consultată la adresa de internet //europa.eu/languages/en/home
{mosloadposition user10}