Creat de cineaști pentru cineaști
Poate filmul cu buget redus să fie pe cât de original, pe atât de interesant și de lipsit de bariere creative?
Asta a fost întrebarea-cheie ridicată de lansarea internațională a LIM – Less is More, platforma europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat.
Organizată în cadrul celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), lansarea oficială LIM – Less is More a atras atenția unui mare număr de profesioniști ai industriei de film, al căror scop comun este acela de a aprofunda tema dezvoltării proiectelor de film low-budget, într-o epocă în care folosirea limitărilor cauzate de un buget redus poate duce către evoluția creativității și forța narativă a proiectului.
Iulia Rugină (regizoare), Antoine Le Bos (LIM Artistic Director), Massimiliano Nardulli (LIM Head of Talents) și Olivier Thery-Lapiney (producător francez) au avut rolul de gazde ale evenimentului de lansare LIM – Less is More la Cluj. Pornind de la experiențele lor în domeniu, cei patru au oferit o serie de răspunsuri-cheie și perspective diferite asupra cinema-ului low-budget și evoluția acestuia în Europa.
“LIM folosește limitările cauzate de un buget redus pentru a împinge creativitatea și puterea poveștii din dorința redobândirii unor voci, care se pot face auzite. Ne dorim să folosim puterea limitării ca un instrument de lucru într-un proces de dobândire a intensității poveștii, a sensului și forței de recâștigare a publicului spectator”, explică Antoine Le Bos, creatorul LIM – Less is More.
Ca parte a programului dedicat industriei de film din cadrul TIFF, LIM a prezentat profesioniștilor din domeniu (producători români și străini, invitați să participe la eveniment) cele 16 proiecte selecționate pentru a fi dezvoltate în prima ediție a platformei. Folosind un procedeu nou și original – un exercițiu-video denumit “Tell Me”, prin care autorii proiectelor își prezintă pe scurt proiectul, în fața unui webcam – LIM a oferit șansa unei prime întâlniri între producătorii prezenți și tinerii cineaști participanți ai LIM2017, făcând, astfel, un prim pas către posibile viitoare colaborări.
După cele 2 zile petrecute la Cluj-Napoca, grupul format din participanți, traineri și organizatori LIM, a continuat sesiunea de lucru dedicată celui de-al doilea Workshop al programului, mergând pe conceptul care stă la baza platformei – un set de 3 workshop-uri organizate în locații izolate, departe de agitația vieții urbane, menite să îi facă pe participanți să se concentreze la procesul de lucru.
Cea de-a treia etapă a programului urmează să se desfășoare în luna octombrie, în Franța. Gazda celui de-al treilea Workshop LIM va fi Le Groupe Ouest, participanții fiind așteptați să experimenteze training-ul LIM în mijlocul sălbăticiei plajelor Bretaniei.
Înconjurați permanent de cineaști-traineri și cineaști-organizatori, al căror scop comun este acela de a le oferi un program de dezvoltare de scenarii cu totul și cu totul original și unic în Europa, tinerii cineaști participanți vor face încă un pas spre o carieră viitoare în cinema-ul low-budget.