La Stejari este prima gamă super-premium de la Cramele Recaș care debutează cu două vinuri excepționale în registrele alb și roșu
· Compania Cramele Recaş este un exponent al afirmării Chardonnay-ului de calitate superioară atât pe piața românească, cât și la export, ca soi „made in Romania”.
· La Stejari Chardonnay este un vin super- premium, lansat anul acesta și premiat deja international cu 3 medalii de aur.
· La Stejari Chardonnay va fi urmat de lansarea, în aceeași gamă super- premium, a vinului La Stejari Merlot
După mai bine de 25 de ani de la înființare, timp în care modernizarea Cramei și dezvoltarea viilor plantate la finele anilor ’90 au atins maturitatea, și după o evoluție remarcabilă – calitativă și cantitativă – recunoscută la nivel național și internațional, Cramele Recaș lansează prima gamă de vinuri super-premium din portofoliu, La Stejari. Startul îl dă La Stejari Chardonnay 2017, expresia superioară de vinificaţie a soiului nobil internaţional care a atins deja standard de excelență la Recaș, unde este cultivat încă din anul 1995 şi prezentat în peste 10 game comerciale în stiluri şi tipuri de vinificaţie diferite.
Cu o tradiție de 15 ani în cultivarea și producerea Chardonnay-ului și peste 2 milioane de unități vândute, compania Cramele Recaș este un exponent al afirmării Chardonnay-ului de calitate superioară atât pe piața românească, cât si la export, ca soi international „made in Romania”. În prezent, suprafaţa plantată cu Chardonnay la Cramele Recaș numără 60,74 hectare, toate aflate pe rod.
La Stejari Chardonnay – lansat în 2019 și premiat deja cu 3 medalii de aur
Tradiția Recaș în ceea ce privește soiul Chardonnay a fost răsplătită, de-a lungul anilor, cu aproape 40 de medalii din totalul de 240 de medalii și distincții care se regăsesc în palmaresul acestor crame. Totodată, lansat pe piață anul acesta, vinul La Stejari Chardonnay a fost deja premiat cu 3 importante medalii de aur: Mundus Vini Spring Tasting (Germania), Vinalies Internationales (Franța) și Berliner Wein Trophy (Germania).
Vinul galben auriu a fost maturat în butoaie de stejar franțuzesc timp de 6 luni. Strugurii sunt normați și atent selecționați din parcelele cu expunerea cea mai bună din zona denumită „La Stejari”. Olfactiv, el se deschide cu note onctuoase, fructe galbene supra-coapte, cum sunt caisele și perele. Notele de pâine proaspătă, maia și unt se împletesc cu cele de vanilie fină. Vinul este foarte sec, dar cu aciditate medie, iar timpul petrecut în butoi, lungimea gustului și alcoolul în grad mai ridicat și bine integrat îi dau consistența și rotunjimea unui Chardonnay de mare clasă. Ediţia în care este îmbuteliat La Stejari Chardonnay este unică şi limitată la 6.183 de sticle destinate unor puncte atent selecţionate din segmentul Horeca.
Vinul La Stejari Chardonnay provine din strugurii cultivaţi pe parcela La Stejari de pe Dealul Ţiganului de la Recaș. Plantaţia de Chardonnay de pe această parcelă a fost făcută în anul 1999 – vie de 20 de ani, aflată în vârful de calitate al evoluţiei – şi are în prezent o producţie normată de 6.500 kg/ha. Solul, bogat în oxizi de fier şi beneficiind de un strat de suprafaţă de roci calcaroase este ideal pentru aclimatizarea soiului ale cărui clone au fost printre primele din România importate special din Burgundia. Expunerea la soare (insolaţia) parcelei La Stejari este ideală pentru standardele de coacere şi maturare a strugurilor, cu un regim hidric temperat. Anul 2017 a fost la Recaș unul excepţional pentru soiul Chardonnay, dominat de o vară caldă şi cu o toamnă lipsită de precipitaţii până în momentul culesului (septembrie 2017), fapt care a permis o coacere şi o maturare excepţională a strugurilor în vie, fără atacurile bolilor sau ale dăunătorilor.
Din strugurii culeşi manual s-a vinificat doar mustul ravac obţinut după sortare şi deburbare. Fermentaţia (alcoolică şi, pentru acest vin, 100% malolactică) s-a făcut în baricuri noi (225 litri) de stejar franţuzesc (Dargeaux&Jaegle) din pădurea Allier. Vinul a fost păstrat pe sediment fin, aplicându-se batonajul şi a fost maturat 6 luni în aceleaşi baricuri înainte de îmbuteliere, urmată de maturare la sticlă timp de un an.
Istoria Chardonnay-ului la Recaș
Cramele Recaş, care a atins anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 45 de milioane de euro și ocupă astfel primul loc pe piața de vinuri din România, se numără printre primii producători din România care s-au concentrat pe vinuri inovative, seci şi moderne. Ca rezultat de referinţă, societatea Cramele Recaş poate fi privită ca un exponent al afirmării Chardonnay-ului de calitate superioară, atât pe piața românească, cât si la export, ca soi „made in Romania”. Probabil primul Chardonnay baricat de largă răspândire pe piață a fost cel din gama La Putere, lansat în anul 2005, urmat, un an mai tarziu de de-acum celebrul Sole Chardonnay Barrique. Povestea Chardonnay-ului de Recaș a continuat apoi cu V-drinks, Cocoșul dintre vii, Sole spumant sau Castel Huniade, urmat de miniatura Regno Recaș în monovarietal și primind apoi nuanțe complexe odată cu vinurile de cupaj în care acest soi este majoritar: Solo Quinta și Sole Orange. Anul 2017 cunoaște în acest sens o nouă expresie a stilului de vinificație a acestui soi, odată cu lansarea pe piață a primului spumant metodă tradițională de la Cramele Recaș – Muse Stars și certificatul de naștere al Chardonnay-ului baricat super-premium din gama La Stejari.