Zeci de capodopere de Tonitza, Petraşcu, Pallady, Grigorescu, Băncilă, Iser, Vermont, Steriadi, Ţuculescu, Piliuţă, Pacea, Bălaşa etc sunt scoase la vânzare joi, 16 decembrie, în licitaţia aniversară a Casei Artmark, poate cea mai importantă licitaţie Artmark de până acum. Licitația are loc odată cu sărbătorirea a 2 ani de la înfiinţarea casei de licitaţii iar valoarea operelor depășește, pentru prima dată, un milion de euro.
Casa de Licitații Artmark organizează pe 16 decembrie Licitaţia de Iarnă, o licitaţie ce ar putea reprezenta, probabil, ultima șansă pentru colecționari de a achiziţiona opere de patrimoniu la un preț accesibil.
Foarte multe dintre tablouri au o valoare impresionantă, provenind de la Muzeul Naţional de Artă al României dar şi din Colecția diplomatului patriot Vasile Stoica, negociatorul de pace al României la sfârșitul ambelor războaie mondiale, exterminat la Jilava de regimul comunist. Este o colecție interbelică dintre cele mai importante, atât de artă românească precum și de antichități și de artă europeană, confiscată de regimul comunist în anii ‚70 și retrocedată în instanță moștenitorilor colecționarului în 2009.
Multe dintre lucrările prezente în licitație au o celebritate proprie, în plus față de celebritatea autorului. Așa sunt spre exemplu: Case la Chioggia de Petrașcu, provenind din celebra Colecție Zambaccian, Noapte la Ștefănești a lui Țuculescu, o operă lăudată în toate monografiile dedicate artistului, Casele la Morlaix de Petrașcu, parte din reputata Colecție Clujeană a doctorului Daniello, Natură statică cu crizanteme a lui Pallady, ce a participat în Suedia în 1935 la expoziția de artă românească, Omul din mină al lui Tonitza, provenind din colecția poetei Doina Uricariu etc.
Prețurile de pornire pentru aceste capodopere sunt mai mult decât tentante, marea lor majoritate intrând în licitație pentru câteva mii de euro şi reprezintă o ocazie unică pentru iubitorii de artă. Spre exemplu, două opere de Băncilă intră în licitație pentru prețuri cuprinse între 3 și 4 mii euro, iar trei picturi de Tonitza vor fi licitate de la prețuri cuprinse între 10 și 20 mii euro. Circa o treime din prețurile operelor scoase la licitație sunt mai mici de 1.000 euro.
Licitația aniversară de Iarnă a Casei Artmark promite să fie cel mai important eveniment din acest an în piața românească de artă, o piață tânără, de care investitorii au început să se intereseze recent, îndată după publicarea în acest an a „Indexului Pieței de Artă” care concluziona randamente medii de creștere a valorii investiției în arta de patrimoniu de aproximativ 27% pe an, precum și după lansarea altor instrumente de modernizare și transparentizare a tranzacțiilor în piața de artă. Dinamica pieței românești de artă a fost grăitoare în acest sens, piața vânzărilor publice (prin licitații de artă) crescând de la aproximativ 2,5 milioane euro în 2008 la aproximativ 3,7 milioane în 2009, pentru ca în 2010 să ajungă la aproximativ 7 milioane. Estimarea pentru anul viitor este de cca 10-15 milioane, o dată cu intrarea în piață a unor noi case de licitații, nu doar în București ci și în alte orașe importante ale țării (Cluj, Oradea etc), dar și fonduri de investiții specializate în specularea creșterii de valoare a artei în piețele naționale emergente.
Licitaţia de Iarnă 2010 se va desfăşura simultan joi, 16 decembrie, la Hotelul Marriot Bucureşti şi la Hotelul Hilton Sibiu. În Sibiu, Teatrul de Stat “Radu Stanca” a pregătit o surpriză pentru participanţii la licitaţie. În plus, iubitorii de artă din Sibiu vor putea admira lucrările la Palatul Brukenthal, în perioada 12 – 14 decembrie.