“Libertatea presei pentru un viitor mai bun” este tema propusă pentru acest an de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru a celebra Ziua Mondială a Libertăţii Presei şi principiile fundamentale ale presei libere.
”Importanţa pe care o are si a avut-o mass-media nu a reuşit, din păcate, până în acest moment, să ofere jurnalistului şi siguranţa libertăţii de mişcare. Avem o listă imensă de jurnalişti, de pe întreg globul, ce au plătit cu viaţa pentru a-şi exprima opiniile şi pentru a pune în practică ceea ce este cel mai frumos în această meserie: dreptul de a căuta, de a primi şi de a răspândi infomaţii şi idei. Ma bucur că fac parte din echipa Agenţiei Naţionale de Presă, unde timp de 125 ani am prezentat istoria României în ştiri şi unde aproape 200 de jurnalişti lucrează pentru a răspândi informaţie corectă, completă şi complexă cu şi despre România”, a declarat Directorul General al AGERPRES, Alexandru Giboi.
Conferinţa generală a UNESCO a adoptat la 15 octombrie 1991 o rezoluţie privind ”Promovarea libertăţii presei în lume”, care recunoştea că ”o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a oricărei societăţi democratice”. Ulterior, Adunarea Generală a ONU a proclamat Ziua Mondială a Libertăţii Presei în 1993, pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare.