David R. Hawkins
Carte oferită de Libris.ro
“Purtăm în noi un imens rezervor de sentimente, atitudini și convingeri negative care s-au acumulat în timp. Presiunea adunată ne face nefericiți și este cauza multor maladii de care suferim și a problemelor noastre de viață. (…)
Ce înseamnă starea de renunțare? Înseamnă să fiți eliberați de sentimente negative astfel încât creativitatea și spontaneitatea să se poată manifesta fără opoziția sau interferența conflictelor interioare. A fi liberi de conflicte interioare și de orice așteptări, înseamnă a le dărui persoanelor din viața noastră libertatea cea mai mare.”
“Renunțarea înseamnă a fi conștienți de un sentiment, a-l lăsa să-și facă apariția, a-l trăi și a-l lăsa să și urmeze cursul fără a dori să schimbați nimic la el și fără a face nimic în privința acestuia. Înseamnă pur și simplu să lăsați acel sentiment să existe și să vă concentrați asupra energiei din spatele său. (…)
Adevăratul motiv al existenței sentimentului îl constituie tensiunea acumulată în spatele acestuia, aceasta fiind ceea ce îl forțează să se manifeste imediat. Gândurile sau sentimentele exterioare sunt doar o scuză inventată de minte.”
“Gândurile noastre stabilesc măsura în care ne manifestăm talentele și abilitățile și determină calitatea și cantitatea succesului și eșecurilor noastre. Ce determină și influențează, însă, direcția pe care o iau gândurile noastre? Așa cum am văzut, sentimentele stabilesc și dau naștere tipului de gândire care ne va conduce la succes sau la eșec în tot ce întreprindem.”
“Nici gândurile, nici faptele nu sunt dureroase, ci sentimentele care le însoțesc. Gândurile în sine nu dor, ci dor sentimentele care le dau naștere!
Presiunea acumulată a sentimentelor dă naștere gândurilor.”
Despre cartea Letting Go. Calea renunțării am auzit pentru prima oară la un curs de business coaching ținut de un foarte cunoscut coach din SUA. Printre altele, în acel curs se vorbea și despre faptul că uneori nu facem anumite lucruri care ne-ar permite să ne atingem obiectivele pentru că ne este frică să experimentăm niște sentimente. De exemplu, dacă vrem să avem o afacere proprie, teama de eșec duce la gânduri de tipul: ce vor zice prietenii dacă fac asta și nu am succes? Cum mă va privi familia? Cum mă voi simți eu? etc. Chiar dacă e foarte posibil să nu fie un eșec și chiar dacă din orice eșec, dacă apare, se poate învăța ceva, frica de a trece prin acele sentimente negative face ca multe persoane să renunțe înainte de a începe.
Acesta este un singur exemplu – cartea oferă multe situații concrete: despre relații și divorț, despre pierderea unui loc de muncă ș.a.m.d. Tehnica renunțării – care poate fi pusă în practică atât în aspecte profesionale, cât și în zona personală – este simplă. Pentru a ajunge însă la utilizarea ei este nevoie de deschidere spre o soluție nouă – mai ales dacă altele (nutriționist, terapie, sport etc.) nu au funcționat.
Cartea trebuie citită cu atenție, iar introspecția trebuie să fie realizată cu sinceritate. Întrebările care se pot pune pentru a ajunge la miezul problemelor/temerilor/gândurilor sunt incluse în carte. La fel, metoda este și ea explicată. Mai mult, capitolele ample oferă exemple din zone diferite, personale și profesionale. Sunt prezentate pe larg emoțiile, pe o scală anume, și modalități de a ajunge la emoțiile care aduc liniștea interioară.
Dacă ați avut traume în copilărie, situații în care ați rămas cu gânduri negative față de anumite persoane, dacă vă regăsiți în situația de a repeta anumite comportamente/legături și a nu putea ieși dintr-un tipar nefavorabil (locuri de muncă unde nu vă este bine, relații care nu vă împlinesc etc.), dacă aveți persoane cu care v-ați certat de mult timp și păstrați resentimente, și dacă doriți să depășiți astfel de situații, atunci această carte vă poate fi de ajutor.