Leszek Kołakowski, renumit istoric al ideilor şi filosof polonez, a încetat din viaţă la vârsta de 81 de ani, în ziua de 17 iulie 2009. A fost profesor de filosofie la Universitatea din Varşovia, la McGill University din Montréal, University of California – Berkeley, All Souls College – Oxford, Yale University şi University of Chicago. A primit numeroase distincţii academice, pentru cele 30 de cărţi şi peste 400 de lucrări publicate, precum şi multe premii, printre care Premiul Erasmus, Premiul Thomas Jefferson, Premiul Alexis de Tocqueville şi, în 2003, Premiul John W. Kluge din partea Bibliotecii Congresului American, pentru realizările obţinute pe parcursul întregii cariere în domeniul ştiinţelor sociale şi umaniste.
În cea mai cunoscută lucrare a sa, Principalele curente ale marxismului (publicată în 1976-1978), autorul prezintă evoluţia marxismului, de la Plotin la anii 1970 şi la Mao Zedong, descrie marxismul drept „cea mai mare iluzie” a secolului XX şi afirmă că această ideologie „şi-a avut sorgintea într-un umanism prometeic şi a culminat cu monstruoasa tiranie a lui Stalin”. Cartea apare în limba română la Curtea Veche Publishing, primul volum (Fondatorii) fiind deja publicat în această primăvară, în traducerea lui S.G. Drăgan, cu o prefaţă de Vladimir Tismăneanu. Următoarele volume (II – Epoca de aur; III – Decăderea) vor fi publicate în toamna anului 2009, respectiv în primăvara anului 2010. Curtea Veche Publishing continuă, astfel, seria de titluri semnate de Leszek Kołakowski, începută încă din 2007 cu lucrarea Modernitatea sub un neobosit colimator.
Leszek Kołakowski s-a născut la Radom, în Polonia. După al Doilea Război Mondial s-a înscris în partidul comunist, a studiat filosofia la Universitatea din Lodz şi a lucrat pentru publicaţiile săptămânale Nowa Kultura şi Po Prostu, cea din urmă condusă de tineri intelectuali comunişti. Rapid deziluzionat de ideologia comunistă, a intrat în conflict cu autorităţile comuniste. În 1966 a fost dat afară din partidul comunist, iar în 1968 s-a solidarizat cu mişcarea studenţească, moment după care i s-a interzis dreptul de a preda şi publica. În acelaşi an a părăsit ţara, operele sale circulând ulterior în Polonia în ediţii clandestine şi contribuind la conturarea concepţiilor intelectualilor polonezi anticomunişti şi ale mişcării Solidaritatea.
Mai multe informaţii despre filosoful polonez şi opera lui puteţi găsi pe blogul lui Vladimir Tismăneanu, coordonatorul colecţiei „Constelaţii” la Curtea Veche Publishing, la adresa //tismaneanu.wordpress.com/.
{mosloadposition user10}