Mircea Diaconu, “La noi, cind vine iarna”
Miercuri, 19 februarie, la ora 16.00, la Librăria „Mihail Sadoveanu” din Bucureşti, actorul Mircea Diaconu va citi fragmente din La noi, cînd vine iarna, primul său roman, apărut de curînd în colecţia „Fiction Ltd.”a Editurii Polirom (şi în format digital), în ediţie revăzută. Lectura va fi urmată de un dialog cu cititorii moderat de criticul literar şi de teatru Silvia Dumitrache.
Mircea Diaconu îşi va mai întîlni cititorii din Brăila (vineri, 21 februarie, ora 17.00, Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati”), Braşov (vineri, 7 martie, ora 18.00, Librăria „Şt.O. Iosif”), Iaşi (joi, 20 martie, ora 18.00, Librarium Palas). Mai multe detalii, pe siteul editurii.
Văzută prin ochii unui copil, viaţa pare mai frumoasă. Iar dacă puştiul care locuieşte într-un sat din perioada obsedantului deceniu devine naratorul-personaj al unui roman, tragismul epocii este anulat de situaţiile comice create de naivitatea perspectivei acestuia.
Fiorul primei iubiri pentru o fetiţă din vecini înfloreşte între castele imaginare şi aventuri în natură, locul în care trăieşte este un colţ de paradis, iar lucruri mărunte, precum o pijama nouă, pantalonii largi „de oameni mari” sau bomboanele fondante, sînt cele mai mari bucurii ale vieţii.
Totul se schimbă însă cînd tatălui i se înscenează o infracţiune, iar băieţelul, fratele mai mare şi mama lor devin persoane indezirabile. Ceea ce nu-l împiedică pe protagonist să dea dovadă de un curaj şi un spirit de sacrificiu care ar face cinste şi unui adult.
Un roman cu unchi şi mătuşi, cu bunici şi vecini – unii îngeri protectori, alţii demoni cu chip uman –, în care un suflet inocent ne arată că binele din oameni poate învinge şi în cele mai întunecate vremuri.
Mircea Diaconu (n. 24 decembrie 1949) este actor, politician, scriitor şi profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale“ din Bucureşti. A fost directorul Teatrului „Nottara“ pînă în 2011. A jucat atît în piese de teatru pe scenele naţionale, cît şi în producţii cinematografice celebre, precum De ce trag clopotele, Mitică?, Buletin de Bucureşti, Asfalt Tango, Cum mi-am petrecut sfîrşitul lumii, Legături bolnăvicioase sau Filantropica. A mai publicat: Şugubina (1977), Scaunul de pînză al actorului (1985) şi În Bucureştii de odinioară cu Mircea Diaconu (1998).
În pregătire, de acelaşi autor: Şugubina, ediţie revăzută.