Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu“ continuă astăzi seria lectoratelor online pe tema „Emoțiile adolescenților și inteligența emoțională“, prin organizarea unei întâlniri a părinților elevilor claselor a IX-a și a X-a cu Simona Ciff, psihoterapeut și doctor în Științele Educației. Această întâlnire a fost precedată de workshop-ul organizat de psihoterapeută cu elevii școlii, în urmă cu două săptămâni, abordând aceeași temă, dar din perspectiva adolescenților.
Programul de dezvoltare personală demarat la începutul acestui an școlar de către Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu“ urmărește să contracareze impactul negativ pe care pandemia ultimilor doi ani l-a adus asupra inteligenței emoționale, atât a copiilor, cât și a familiilor. Conform studiilor, dezvoltarea socială și emoțională a fost semnificativ afectată, cât timp, în ultimii doi ani, educația s-a făcut „la distanță“, iar coeziunea socială a avut, de asemenea, de suferit. Scăderea generală a rezultatelor învățării în rândul elevilor ridică semne de îngrijorare specialiștilor în educație, dar s-a constatat că în grupurile protejate prin acțiuni educative, această pierdere a fost nesemnificativă.
„Echipa noastră consideră că dezvoltarea componentei emoționale a elevilor este la fel de importantă precum dezvoltarea cognitivă. Formarea unei personalități armonioase, crearea unei stări de bine, precum și realizarea confortului psihic ale acestora reprezintă prioritățile noastre astăzi, în raport cu adultul de mâine. În situația actuală, care a dus după sine multe schimbări și incertitudini, adolescenții noștri au parte de situații neplăcute, care le pot provoca tristețe, supărare, nesiguranță. De aceea, dorim să fim alături de ei și de părinții lor pentru a identifica modul de abordare al problemelor și a identifica resursele care ajută la soluționarea lor“, a spus prof. Anca Grecu, directorul Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu“.
Consilierea educaţională a părinţilor reprezintă unul dintre obiectivele importante ale instituției de învățământ particulare „Dr. Mioara Mincu“, în baza parteneriatului pe care școala îl propune părinților pentru a îmbunătăți activitatea și performanțele în educație. Cercetările în domeniul educației arată eficacitatea consilierii educaţionale a părinţilor, în special, în ceea ce priveşte traiectul şcolar al copilului.
„Mai mult ca niciodată avem nevoie ca această comunitate alcătuită din profesori, părinți și elevi să se sfătuiască, să se consulte pentru a putea pregăti noua generație pentru viitorul care le stă în față. Inteligența emoțională, modul în care reușim să ne controlăm emoțiile sau să avem încredere în noi, este prioritară pentru rezultatele școlare ale copiilor noștri și pentru relația noastră cu aceștia. Nu le putem oferi adolescenților toate informațiile de care vor avea nevoie în viitor, dar le putem forma abilitățile de care au nevoie pentru a internaliza aceste informații: încredere în ei, abilități de lucru în echipă, comunicare, perseverență“ susține Simona Ciff, speakerul evenimentului, psiholog și dr. în Științele Educației.
Cu mai bine de 17 ani de experiență în psihoterapie, educația tinerilor și a adulților, Simona Ciff coordonează o serie de programe educaționale, printre care se numără „Părinte de Succes“, „Profesor de success“ și „Inteligența emoțională în școală, nu bullying“. Detalii despre programe se regăsesc pe site-ul programului „Pașaport pentru Success“.
„Gestionarea emoțiilor la adolescenți sună în cele mai multe cazuri a misiune imposibilă pentru părinți“, spune mama unei eleve, doamna Maria Erciu. „Toate evenimentele din ultimele luni, care au în centrul atenției adolescenții și gestionarea emoțiilor lor sunt de mare importanță, mai ales că ultima perioadă a fost foarte greu de depășit din cauza efectelor pandemiei. Într-un astfel de context, acest seminar dedicat părinților vine să completeze gama de activități dinamice și interactive ale Liceului Teoretic „Dr Mioara Mincu“. Mulțumesc pentru implicare!“ a mai adăugat doamna Erciu.
Evenimentul organizat online este deschis tuturor părinților interesați, în limita a 100 de participanți. Sunt invitați, de asemenea, să participe elevii și profesorii Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila“, partenerii noștri în educație, care la rândul lor sunt părinți de adolescenți.