Sheryl Sandberg, Directorul de Operatiuni al Facebook
Editura Litera
Colectia „CEO Must read” a celor de la Editura Litera a lansat recent in Romania volumul care a facut valuri la nivel international „Lean In. Femeile, munca si vointa de a conduce”. Scrisa de Sheryl Sandberg , Directorul de Operatiuni al Facebook, aceasta carte reuseste sa fie un volum cu sfaturi practice pentru femei, pentru cele care vor sa aiba succes in cariera, dar si o viata de familie implinita.
Volumul include numeroase exemple personale (dar si cateva ale unor prieteni sau cunoscuti). El arata importanta vocii femeilor – de pilda, la inceput aflati despre cum o problema vitala pentru femeile insarcinate (locuri de parcare la intrarea in sediul Google) a fost adusa in atentia sefilor de Sheryl abia in momentul in care aceasta era ea insasi insarcinata. De ce nu mai devreme? Pentru ca femeile cu functii mai putin importante s-au temut sa ridice problema. Sheryl Sandberg a avut un cuvant de spus tocmai pentru ca avea o functie insemnata si cuvantul ei atarna greu.
Sheryl Sandberg vorbeste in carte despre incercarile prin care a trecut, desper diferentele de gen si modul in care sunt vazute femeile, despre insecuritatile sale, despre grijile proprii. Sigur, trebuie sa tinem cont ca ea a fost o eleva premiata, inclusa in numeroase topuri (lucru pentru care s-a simtit adesea rusinata). Vorbim despre experienta unei femei care s-a nascut intr-un anume gende familie, care a avut acces la o educatie buna, dar care a si muncit mult pentru a ajunge unde este.
„Adevarul dur este ca barbatii conduc inca lumea.” (p. 16)
Cui se adreseaza cartea?
Fara a dori sa fie musai un ghid si fara a avea pretentii literare ori de sociolog, Sheryl Sandberg mentioneaza, despre volum, ca nu este o autobiografie – chiar daca sunt incluse numeroase experiente personale – si nu este nici o carte despre managementul carierei:
„(…) scriu aceasta carte pentru orice femeie care doreste sa-si optimzeze sansele de a ajunge in varf in domeniul sau de activitate ori de a urma orice obiectiv cu tenacitate. In aceasta categorie intra toate femeile aflate in toate etapele vietii si carierei lor – de la cele care abia incep pana la cele care iau o pauza, dar care ar putea sa doreasca, la un moment dat, sa-si reia activitatea. O scriu si pentru orice barbat care doreste sa inteleaga dificultatile cu care se confrunta o femeie – colega, sotie, mama sau fiica –, astfel incat sa poata pune si el umarul la construirea unei lumi egale.
Aceasta carte militeaza pentru a ne face vocea auzita, pentru ambitia de a reusi in tot ceea ce iti propui.” (pp. 22-23)
“Orice slujba va presupune anumite sacrificii. Esential este sa eviti sacrificiile inutile. Este un lucru deosebit de greu, dat fiind faptul ca dedicarea completa este apreciata in cultura noastra a muncii. Ne temem ca simplul fapt de a mentiona alte prioritati ne fac angajati mai putin valorosi.” (p. 2017)
„Inca ma lupt zilnic cu mentinerea echilibrului intre munca si familie.” (p. 189)
Un volum care a generat numeroase discutii, o carte apreciata care merita a fi citita pentru a intelege mai bine conceptia, pentru a afla provocarile si greutatile cu care se confrunta femeile, dar si modalitatile prin care acestea pot reusi. O carte care arata ca se poate sa ai o balanta intre serviciu si viata personala si ca, faptul ca esti femeie, in nuseamna ca vocea ta nu trebuie auzita ori ca trebuie sa te multumesti cu limitarile de care ai parte, impuse de companii sau societate. „Lean In” se citeste usor, limbajul fiind accesibil, iar numeroasele exemple, personale cel mai des, ajuta la intelegerea situatiilor si solutiilor propuse.
Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}