Mihai Stanescu
Executive Coach, Fondator RoCoach
“Moda” leadership-ului are deja cativa ani buni in Romania. Exista deja de cativa ani training-uri, workshop-uri, programe si conferinte pe aceasta tema, indelung discutata in mediile de afaceri internationale. Invatand din aceasta varietate de instrumente si modele, leaderii locali au inceput sa inteleaga ca ar trebui sa conduca “soft”, mai degraba punand intrebari decat sa dea directii si ordine.
In practica, acest stil se dovedeste foarte greu de implementat, din cauza unei adevarate cutume (tot importate, ca si instrumentele invatate in training-uri): mitologia leadership-ului spune ca un manager trebuie sa fie un om indraznet si directiv.
Chiar daca reusim sa depasim acest model de comportament, de cele mai multe ori ne descoperim incapabili sa punem intrebarile care conteaza pentru ceilalti, care ii imping sa se auto-motiveze si sa genereze succes profesional. Si de cele mai multe ori cadem inapoi in “pacatul” de a da ordine si dispozitii, care macar ne face sa ne simtim mai confortabil cu noi insine, ca orice comportament indelung exersat.
Mare pacat. Un exemplu, doar: The Centre of Creative Leadership a intervievat 191 de CEO si lideri de business de mare anvergura din itnreaga lume in cautarea acelei practici care genereaza success la nivelul echipelor de manageri si a organizatiei ca intreg. Iar singurul raspuns care s-a repetat in 90% din cazuri a fost tocmai abilitatea leader-ului de a pune intrebari. Se pare ca marii leader-i din business-ul mondial conduc prin intrebari.
Daca va pasioneaza ideea de a conduce intreband si doriti sa incepeti a face pasi in aceasta directie, am cateva sugestii pentru voi:
- Puneti intrebari care incurajeaza oamenii, nu intrebari descurajatoare. Majoritatea intrebarilor care descurajeaza sunt orientate catre raspunsuri justificative: “De ce ai facut asa?”; “De ce n-ai terminat…?”
- Intrebarile intr-adevar puternice nu sunt puse ca sa demonstreze inteligenta sau alte calitati ale celui care le pune. Pur si simplu, n-au …ego.
- Calculati momentul aterizarii intrebarii. De multe ori, e bine ca omul care primeste intrebarea sa aiba deja o experienta personala pe subiect.
- Intrebarile geniale sunt urmate de tacere ganditoare. Nu le repetati, asteptati ca celalalt sa raspunda.
- Cele mai bune intrebari sunt cele care solicita raspunsuri descriptive, deschise. Daca va propuneti sa puneti intrebari inchise, ganditi-va intai ca va puteti raspunde si singuri la ele.
In incheiere, un ultim argument: uitati-va la deciziile care au dus la dezastre, in istoria omenirii, a companiei in care lucrati sau chiar in familie. In majoritatea lor, cei care au luat deciziile eronate nu au pus suficiente informatii cap-la-cap, pentru a avea o imagine completa. Asa ca pot spune ca atunci cand un leader nu pune intrebari, greselile sunt invitate sa apara!
Mihai Stanescu este fondatorul companiei RoCoach, prima companie care furnizează servicii exclusive de coaching în România. Are la activ peste 3.000 de ore de executive & business coaching, livrate către clienţi individuali, către grupuri de oameni de afaceri şi echipe de management. Il gasiti pe blog (www.mihaistanescu.wordpress.com), pe site (www.coaching.ro), sau mai direct, pe Twitter: //twitter.com/mihaistanescu. {mosloadposition user10}