Leader Team Broker, jucător cheie pe piața asigurărilor din România, face o analiză a investiției pe care o presupune diagnosticarea și tratamentul unui cetățean român, copil sau adult, care manifestă simptome alergice.
Chiar dacă nu există încă satistici exacte, alergiile afectează aproximativ 20% din populaţia din România, iar o parte din ele sunt transmise ereditar. Principalele tipuri de alergeni sunt pneumoalergenii, cei de natură alimentară, medicamentoasă, chimică și insectele.
“Din datele interne am observant că, odată ce o persoană manifestă simptome de alergie, ajunge să consulte pentru investigațiile inițiale, în medie, 3 specialiști de discipline diferite – spre exemplu dermatologie, ORL și alergologie, fiecare dintre aceștia urmând să prescrie o serie de analize.
Pe zona de alergologie, există două mari categorii de testări – cele cutanate și cele sangvine, medicul specialist fiind cel care le recomandă. Parțial, anumite testări sunt subvenționate de CNAS. În orice caz, costurile nu sunt mici, în condițiile în care o persoană alergică face aproximativ 3-4 vizite la medici specialiști numai în prima etapă, realizează testările recomandate și apoi le repetă pe parcursul anului.
Am întocmit o scurtă listă de costuri pentru investigații.
· Consult inițial la medic specialist (dermato, alergologie, ORL) – 220 lei
· Consult de control – 100 lei
· Testare cutanată prick – 250 lei
· Testare patch – 300 lei
· Panel de alergeni respiratori – 300 lei
· Panel alergeni alimentari – 300 lei
· Test pentru fond alergic la copii – 100 lei
· Test intoleranta alimentara (NATGE) – 865 lei
· Baterie de teste recomandate de medicul ORL – 1000 lei – 1400 lei
Combinate aceste costuri ajung la aproximativ 4000 lei pe an, fără să includem și costurile cu tratamentul”, declară Marius Constantinescu, Director de Daune Leader Team Broker de Asigurare.
Conform datelor puse la dispoziție de Academia Europeană de Alergie și Imunologie Clinică (EAACI), peste 150 de milioane de europeni suferă de boli alergice cronice, iar previziunea actuală este că până în 2025 jumătate din întreaga populație a UE va fi afectată. Pe lângă faptul că este devastator pentru indivizi, pentru că le scade productivitatea și au o calitate scăzută a vieții, tratarea acestor pacienți impune un cost semnificativ pentru sistemele naționale de sănătate. Cheltuielile indirecte pe care le generază un eșec în a trata alergia în UE sunt estimate la sume între 55 și 151 miliarde de euro pe an.
Estimarea EAACI arată că anual în Europa numai astmul și rinita alergică duc la pierderea a mai mult de 100 de milioane de zile de muncă și zile școlare.
“O asigurare medicală care include și investigațiile legate de alergii pornește de la 1600 lei pe an pentru o persoană fizică, sau 700 lei dacă este achiziționată de firmă pentru angajați. Aceasta acoperă consultațiile la alergolog, toate investigațiile medicale, cutanate sau sangvine, în funcție de recomandarea medicului și pot fi efectuate la orice clinică din București și din țară. Asigurările de sănătate internaționale, pe lângă consultațiile și toate investigațiile necesare, oferă și facilități de tipul conferințe cu medici specialiști alergologi din UK și second opinion și acoperă, într-o anumită limită, și medicamentele necesare”, explică Alexandra Durbacă, Director Executiv Leader Team Broker de Asigurare.
“Practic, o persoană alergică, pentru o investiție aproximativă de 4 lei pe zi, beneficiază de investigații și consult oricât este nevoie, poate alege medicul și clinica la care dorește să meargă și nu mai trebuie să își limiteze opțiunile de investigație doar la cele suportate de Stat. Mai mult, o astfel de asigurare, în acceași bani, include și alte tipuri de tratamente și investigații pentru alte boli cornice sau urgențe, nu se limitează doar la alergii”, mai adaugă Alexandra Durbacă.
Academia Europeană de Alergie și Imunologie Clinică (EAACI), arată că alergia este una dintre cele mai comune boli cronice în Europa, aproximativ 20% dintre pacienții cu alergii trăiesc cu o formă severă și se luptă zilnic cu teama unui posibil atac de astm, șoc anafilactic sau chiar moarte în urma unei reacții alergice.
Nediagnosticate și tratate la timp, alergiile pot degenera. Spre exemplu, eczemele alergice pot dezvolta astm sau alte probleme respiratorii, se pot extinde și suprainfecta și pot afecta calitatea vieții, ca adult.
Potrivit unor date recente emise de Ministerul Mediului, din populația activă a României, aproximativ 482.000 persoane sunt alergice la polenul din ambrozie, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecţiune care în timp evoluează spre astm. În afară de ambrozia, al doilea element care provoacă alergiile de toamnă este mucegaiul produs de frunzele căzute din copaci și expuse la umezeală.