Este CEO-ul singur? Si ce poate face “antrenorul” sau…
Madi Radulescu, ACC, MBA
“Am petrecut 15 ani într-o companie. M-au recrutat pentru că eram bun. Unul dintre cei mai buni profesioniști. Și am acceptat să vin pentru că aveam nevoie atât de acut de o schimbare încât probabil aș fi acceptat și ofertă mai proastă. Ce s-a întâmplat cu mine în acești cincisprezece ani este ca mi-am format un stil de management atât de autoritar, atât de mult bazat pe zbatere, pe forță, pe impunere încât nici nu imi mai imaginam cum este să ai relații normale de serviciu și cineva să se consulte cu tine. Și atunci s-a întâmplat următorul lucru: am suferit un fel de blocaj care m-a poziționat la capătul celălalt al spectrului. Lipsa inițiativei, consultare excesivă, dorința de a fi in armonie cu întreaga echipă de management. Așa că iată-ma azi aici cu nevoia de a reconsolida felul în care îmi abordez munca și relația cu colegii și cu nevoia de a găsi un echilibru în comportamentele mele care să mă facă să am succes.”
Este doar una dintre poveștile cu care managerii de la nivelul cel mai de sus în organizație vin în sesiunile de coaching. De cele mai multe ori este nevoia de schimbare. O schimbare pentru care avem curaj dar nu înțelegem care ne sunt resursele sau o schimbare, pe care, dimpotrivă nu ne este clar cum vrem s-o facem, ce ne va aduce, ce ingrediente ar trebui să amestecam pentru a avea succes.
Ce face antrenorul? Ca orice antrenor… când tu joci în teren, privește, analizează, dă feedback. Când ești antrenament, te întreabă, pune lucrurile în perspectivă, analizează cu tine scheme de joc, te provoacă să-ți depășești limitele, îți pune întrebări dificile, te invita la analiză, la reflecție și la antrenament suplimentar, mai intens, mai mult focus, mai multă claritate. Apoi când ție îți vine rândul să intri din nou în joc, se retrage și-ți lasă terenul liber.
Cine își imaginează că la vârful organizației ajung întotdeauna oameni care sunt perpetuu puternici, care au întodeauna răspunsuri și care nu pot greși niciodată, se înșeală amarnic. Îi vedem în fiecare zi peste tot în jurul nostru, reușind mai mult sau mai puțin bine în cariera lor și alături de echipele lor în companii. Unii sunt manageri talentați de la natură, alții depun eforturi să devină, pune-o mai multă răbdare cu oamenii, inclusiv cu ei înșiși, dar în final sunt cu toții oameni, cu slăbiciuni și cu lucrul pentru care îi admiri. Aspectul pe care însă nu-l putem neglija este ca acolo sus la vârful organizației este de cele mai multe ori o arie de singurătate. Fie puterea ierarhiei îi ține de cele mai multor departe pe oameni de a-ți un feedback autentic și de a te ajuta să te adaptezi, fie tu însuți ca lider nu iți permit să fii vulnerabil și să arăți toate frământările prin care treci pentru a nu lăsa impresia ca poate ai fost o alegere greșită și că nu vei livra rezultatele pe care le așteaptă toți de la tine. De aceea un campion (pentru ca un campion ajunge de obicei la vârful companiei) are întodeauna nevoie de un antrenor care să-l mențină într-un ritm alert, să-l sprijine să învețe mereu și să-și pună probleme despre cum poate conduce oamenii cu mai multă naturalețe și cu mai multă putere.
Maimuța mai puțin sesizabile, toate cele de mai sus reprezintă schimbări care trec prin cicluri naturale de dezvoltare și în care înțelegerea noastră, pregătirea noastră pentru a face față schimbării este diferită și evoluează de la etapă la etapă.
Cum poți face față mai bine schimbărilor tale de carieră?
Câteva aspecte foarte pragmatice:
- Este schimbarea prin care treci cea pe care ți-ai dorit-o? Desigur a avut în vedere un rezultat, dar te-ai uitat cu atenție la procesul prin care vei obține acel rezultat?
- Cum privești complexitatea schimbării? Cît de complex este noua situație, ce anume știi sigur despre ceea ce se-ntâmplă și care sunt ariile de ambiguitate?
- Cum ai putea reduce această ambiguitate? De la cine sau de unde ai putea înțelege mai bine noul context în care lucrezi, noile perspective și care sunt oamenii care te pot sprijini sau pot fi ambasadorii tăi?
- Cine este în cercul influenței tale? Pe cine te poți baza? Cine îți poate da un feedback onest și autentic în așa fel încât să-ți reduci din temeri sau să-ți clarifici arii care ar putea genera temeri suplimentare?
- Și nu în ultimul rând, dacă te dai un pas în spate, dacă te uiți la noua ta carieră ca la un prieten, ce sfat i-ai da? Cum să te îmbrățișeze pe tine noua ta carieră, ce să iți ofere, și cum să te provoace?
Întreabă-te alături de antrenorul tău, un coach executiv, și sondează arii pe care altfel, ai putea să le eviți prea concentrat pe a dovedi ca ai fost o alegere bună, când poți confirma și vrea rezultate. În fond un lider face diferența prin autenticitatea lui iar conștientizarea propriilor temeri și paradigme este o abilitate esențială pe care ți-o poți antrena.
În 30 septembrie, Romanian Excutive Coaching Summit, ofera managerilor de la vârful companiilor, având preocupări în zona schimbării atât personale dar și organizaționale, ocazia de a sonda si alege cele mai potrivite întrebări pentru a reuși in schimbările pe care și le propun. O ocazie în care să lucreze cu patru coach executivi, îmbinând patru stiluri diferite, din patru perspective diferite și patru etape diferite: anotimpurile schimbării. O experiență de reflecție, împărtășire, interacțiune de calitate și, de ce nu, de învățare.
Toate studiile arată ca nivelul de feedback pe care un conducător de companie îl primește din jurul său este de până la patru ori mai scăzut decât al unui manager de la mijlocul organizației. Ținand cont de anvergura deciziilor și a responsabilităților pe care o astfel de persoana însă le poartă, a avea în apropiere un antrenor obiectiv pentru succesul personal devine deja o chestiune de inteligentă socială componentă a unei noi rețete de succes.