LE MONDE diplomatique îşi lansează ediţia română, rezultat al colaborării dintre Grupul de Presă Caţavencu şi DLMB Media.
LE MONDE diplomatique – ediţia română – apare lunar şi conţine, alături de majoritatea articolelor din ediţia franceză, contribuţii ale unor jurnalişti şi experţi din România.
Cristian Teodorescu este redactorul-şef al ediţiei în limba română. La primul număr a fost invitată să scrie articolul de fond Ioana Avădani. Printre colaboratori: Bogdan Ghiu şi Alexandra Ionescu.
LE MONDE diplomatique este o publicaţie unică pentru că îşi permite să analizeze obiectiv contextul, îşi impune şi respectă standarde stricte de documentare şi îşi dezvoltă în permanenţă tipul de subiecte pe care le acoperă.
De asemenea, stilistica sobră şi concentrată pe conţinut este preluată şi de redacţia română, alături de imagistica originală specifică revistei LE MONDE diplomatique, ilustrată în ediţia română sub coordonarea artistică a Iulianei Vîlsan.
Pornind cel mai adesea de la un eveniment politic sau de la un conflict major, care atrage atenţia agenţiilor de ştiri, “Le Diplo”, cum este cunoscută publicaţia în lume, îşi începe propriile sale investigaţii. Convoacă experţi, îşi trimite jurnalişti la faţa locului, iar aceştia caută informaţii dincolo de ceea ce tocmai s-a întâmplat. Jurnaliştii de la “Le Diplo” trec de consemnarea reportericească. Tocmai acest tip de investigaţie, care presupune din partea jurnalistului să încerce să descopere toţi martorii posibili pentru semnificaţia evenimentului, în afara participanţilor direcţi, a făcut şi face din LE MONDE diplomatique o revistă lunară redutabilă. Articolele au note de subsol în care sunt prezentate detaliat sursele de documentare.
În primul număr, LE MONDE diplomatique – ediţia română, puteţi citi subiecte dintre cele mai diverse. De la implicaţiile modificărilor genetice ale plantelor, la bilanţul domnului Berlusconi dinaintea alegerilor din Italia, de la şcolile religioase pakistaneze şi legăturile lor cu terorismul, la problemele economice ale presei din România şi la consecinţele ignorării de către Bush a avertizărilor C.I.A despre situaţia din Irak.
Apărută în 1954, ca supliment al cotidianului LE Monde, LE MONDE diplomatique şi-a asigurat independenţa editorială şi financiară în anul 1996, când a devenit societate autonomă, Filiala a Monde SA (51%). La începutul anului 2006 număra 56 de ediţii străine pe suport de hârtie şi/sau pe pagina de Internet. Tirajul total al ediţiilor este de 1,9 mil. exemplare (din care 300.000 în limba franceză).
LE MONDE diplomatique – ediţia română, va fi pusă în vânzare la chioşcurile de presă centrale şi în librării, la preţul de 3 RON.
{mosloadposition user10}