a Societatii Internationale de Cercetari in Domeniul Celulelor Stem
- La Boston a avut loc cea de-a 11-a intalnire anuala a Societatii Internationale de Cercetari in Domeniul Celulelor Stem (ISSCR);
- Congresul ISSCR a adunat peste 4.000 de participanti – banci de celule stem, medici, profesori universitari de la facultati importante cum ar fi Harvard sau Stanford;
- La o luna de la lansarea Codului de Etica Profesionala, ARBACS isi respecta angajamentele etice luate in fata familiilor din Romania de a-i pune la curent cu cele mai noi evenimente din domeniul celulelor stem.
In luna iunie, a avut loc cea de-a 11-a intalnire anuala a Societatii Internationale de Cercetari in Domeniul Celulelor Stem (International Society for Stem Cell Research – ISSCR), prilej cu care Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) a urmarit indeaproape dezbaterile si conferintele organizate, pentru a-si respecta angajamentul luat in fata romanilor de a informa complet si corect cu privire la tot ce se intampla pe acest segment al Medicinei Regenerative.
Congresul ISSCR a adunat peste 4.000 de participanti – banci de celule stem, firme care activeaza in domeniul sanatatii, cercetatori, medici, profesori universitari de la facultati importante cum ar fi Harvard sau Stanford. Unul din principalii vorbitori la seria de evenimente a fost doctorul Shinya Yamanaka, actualul presedinte al ISSCR, laureat anul trecut cu Premiul Nobel pentru Medicina, pentru descoperirea faptului ca celulele mature pot fi reprogramate pentru a deveni celule stem pluripotente.
Temele principale ale acestui congres au fost reprogramarea celulara, domeniul in care doctorul Yamanaka si-a dovedit expertiza; cele mai recente rezultate ale studiilor in domeniul celulelor stem; cum trebuie procedat pentru a creste sansele de reusita ale transplantului; celulele stem pluripotente folosite in caz de boli cardiovasculare; diferentierea celulelor stem embrionare; mecanisme de regenerare.
"Celulele stem reprezinta un domeniu aparte in Medicina Regenerativa, in care orice descoperire si orice dezbatere reprezinta un pas inainte pentru viitorul tuturor familiilor din lume. Din dorinta de a informa corect si complet populatia din Romania, pe care ne-am obligat etic sa o mentinem la curent cu beneficiile recoltarii de celule stem, este important sa cunoastem ceea ce s-a discutat la congresul din SUA, tara care a facut pasi importanti in reglementarea si finantarea acestui domeniu. Rezultatele cercetarilor dovedesc, de fiecare data, ca exista din ce in ce mai multe avantaje in recoltarea de celule stem. Invitam si autoritatile locale si europene sa ia nota de ele", declara Tudor Panu, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor Acreditate de Celule Stem.
In 2010, congresul american a promulgat o lege a cercetarilor si terapiei cu celule stem, implicand si statul in finantarea acestui domeniu. In luna iunie a acestui an, guvernatorul din Kansas a anuntat ca va semna o lege a bugetului, prin care va acorda, in urmatorii doi ani, 2 milioane de dolari unui centru de terapie cu celule stem, iar cercetatorii de la Universitatea Yale au primit o finantare de aproape 10 milioane de dolari pentru cercetari in domeniul celulelor stem.
Implicarea autoritatilor este foarte importanta, iar ARBACS saluta initiativele americanilor, care sprijina aceasta ramura a Medicinei Regenerative.
Medicina Regenerativa este considerata avangarda medicinei secolului XXI, potrivit U.S. Department of Health and Human Services, si studiaza procesul prin care se creeaza tesuturi functionale, prin care se repara sau se inlocuieste tesutul/ organul a carui functie s-a pierdut din cauza varstei, a bolilor sau a afectiunilor congenitale.
"Ne-am dori ca studiile care se efectueaza peste tot in lume sa fie aduse cat mai mult in prim plan, pentru ca recoltarea de celule stem sa nu mai fie o noutate nici pentru parinti, dar nici pentru medici sau autoritati, ci o procedura ale carei implicatii pozitive sa o transforme intr-o necesitate pentru viitorii parinti. De aceea, dorim sa informam familiile din Romania despre interesul crescut pe care recoltarea de celule stem il prezinta pentru specialistii din toata lumea, nu doar pentru noi. Acest domeniu este universal si este de datoria noastra sa il explicitam cat mai concret", adauga presedintele ARBACS.
Membrii ARBACS sunt entitati care actioneaza in domeniul procesarii si stocarii de celule stem, institutii autorizate de catre Ministerul Sanatatii prin Agentia Nationala de Transplant si care respecta toate normele legale in vigoare. ARBACS incurajeaza competitia intre bancile private de celule stem.
{mosloadposition user9}