În fiecare an la 3 mai este marcată în întreaga lume Ziua Mondială a Libertății Presei, ocazie cu care se evaluează principiile fundamentale ale libertății presei și se caută noi soluții pentru apărarea mass-media împotriva atacurilor care îi amenință independența. UNESCO a ales Riga pentru a sărbători în acest an Ziua Mondială a Libertății Presei, însă evenimentul este marcat și în alte aproximativ 100 de țări din întreaga lume.
Tema propusă de UNESCO, pentru anul 2015, pentru a marca Ziua Mondială a Libertăţii Presei este „Lăsați jurnalismul să progreseze!”, cu accent pe o informare mai bună și pe dezvoltarea jurnalismului de calitate, pe sprijinirea egalității între sexe și pe sporirea securității media în era digitală, în condițiile în care jurnaliștilor le este din ce în ce mai greu să-și protejeze sursele.
„Progresul presei trebuie privit ca fiind legat indisolubil de public. Respectul față de aceia care beneficiază de produsul jurnalistic trebuie să fie condiția de bază pentru a evolua. De asemenea, este necesar ca mass-media să învețe să se respecte pe sine. Colegialitatea și bunele relații între organizațiile de presă vor contribui la dezvoltarea presei și la depășirea acestor momente de criză financiară și morală. Respectarea muncii jurnaliștilor trebuie să se manifeste în primul rând în interiorul breslei, pentru a putea fi respectată și de către public. Cele mai importante teme de discuție în acest moment în mass-media mondială sunt libertatea presei și respectul muncii depuse, în special prin respectarea deontologiei profesionale și, implicit, a drepturilor de autor asupra materialelor jurnalistice. Le doresc tuturor jurnaliștilor succes în această meserie vitală pentru promovarea unei societăți sănătoase civic”, a declarat directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi.
Printre problemele dezbătute în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Mondiale a Libertății Presei se află încălcarea libertății presei, cenzura, amendarea, suspendarea sau închiderea unor publicații, dar și hărțuirea, reținerea sau chiar uciderea unor jurnaliști, un caz recent fiind cel al uciderii jurnaliștilor de la publicația Charlie Hebdo. Totodată, în urma conferințelor se dorește evaluarea exercitării libertății presei la nivel mondial și dezvoltarea de noi obiective și inițiative în favoarea păstrării și îmbunătățirii libertății presei și siguranței jurnaliștilor.
Ziua Mondială a Libertății Presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în 1993, în urma unei inţiative venite din partea Conferinţei Generale UNESCO, în 1991, aceasta adoptând o rezoluţie privind „Promovarea libertăţii presei în lume”. Rezoluția preciza că „o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a oricărei societăţi democratice”.