Joi, 24 mai, de la ora 12.00, la sediul Uniunii Scriitorilor din România (Calea Victoriei nr. 115), va avea loc lansarea cărţii Memorii. Volumul II: Drama României văzută din exil, semnată de Cicerone Ioniţoiu şi apărută la Editura Polirom.
Vor prezenta: Domniţa Ştefănescu şi Cosmin Budeancă
Va modera: Micaela Ghiţescu
Al doilea volum al Memoriilor lui Cicerone Ioniţoiu descrie efortul celor care, rămaşi fideli conştiinţei proprii şi valorilor morale, au dus din exil o luptă inegală împotriva regimului comunist din România. Reuniţi în jurul Comitetului (Consiliului) Naţional Român şi susţinuţi de Radio „Europa Liberă”, ei au făcut cunoscute Occidentului situaţia dramatică a României conduse de Nicolae Ceauşescu şi caracterul inuman al orînduirii comuniste, în încercarea de a promova valorile democratice şi de a impune regimului de la Bucureşti Acordurile de la Helsinki din 1975. Sînt prezentate de asemenea acţiunile Securităţii, care, prin metodele Direcţiei de Informaţii Externe –dezinformări, şantaje, atentate, racolări de agenţi din rîndul refugiaţilor etc. –, urmărea să compromită activitatea Consiliului Naţional Român şi a Partidului Naţional Ţărănesc din exil. Adresat atît generaţiei care „n-a avut tinereţe”, cît şi celor care i-au urmat, volumul are o remarcabilă valoare documentară, contribuind la cunoaşterea particularităţilor exilului politic românesc şi a relaţiilor tensionate dintre acesta şi autorităţile comuniste de la Bucureşti.
Cicerone Ioniţoiu este poate cel mai cunoscut dintre supravieţuitorii Gulagului românesc, condamnat pentru că a făcut parte din conducerea organizaţiei de tineret a P.N.Ţ. După un deceniu de luptă împotriva abuzurilor din penitenciarele şi lagărele regimului comunist, a ieşit din infern hotărît să spună adevărul despre genocidul la care a fost supus poporul român în această perioadă întunecată a istoriei sale. Nici în închisoare, nici în lumea liberă, unde a ajuns în 1979, nu a abdicat de la crezul său, acela de a‑şi ajuta tovarăşii de suferinţă şi de „a căuta în permanenţă în cutele cele mai ascunse ale memoriei pentru a aduce la suprafaţă fapte şi oameni” care au făcut cinste unei generaţii lovite de istorie. Impresionantei sale opere de documentare asupra Gulagului românesc (cele unsprezece volume ale dicţionarului Victimele terorii comuniste. Arestaţi, torturaţi, întemniţaţi, închişi, cele trei volume intitulate Morminte fără cruce, cele două din Martiri şi mărturisitori ai bisericii din România sau primul volum de Memorii. Din ţara sîrmelor ghimpate, publicat în 2009 la Editura Polirom, pentru a enumera doar cîteva dintre lucrările publicate) i se adaugă acum al doilea volum de memorii, pagini cutremurătoare despre destine cumplite, suferinţă, tortură, trădare, dar şi despre compasiune, iubire, solidaritate şi dîrzenie de neclintit.