la Carturesti Verona
Joi, 21 iunie, ora 17.30, la Librăria Cărtureşti Verona (str. Arthur Verona, 13-15, sector 1) din Bucureşti va avea loc lansarea volumului de poezie Douăsprezece cîntece înaintea naşterii, semnat de Mihail Gălăţanu şi apărut recent la Cartea Românească.
Alături de autor, vor lua cuvîntul Ion Bogdan Lefter, Octavian Soviany şi un invitat surpriză.
Moderator: Bianca Burţa-Cernat
Evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe şi o degustare de vin.
Noul volum al lui Mihail Gălăţanu, Douăsprezece cîntece înaintea naşterii, este ultimul din Trilogia naşterii, începută cu Burta Înstelată (2004) şi continuată cu Poeme amniotice (2007). Autorul îl consideră nu doar parte geamănă din ele, dar şi-a dorit ca el să fie miezul, chintesenţa. Poeme tulburătoare se nasc odată cu rostirea fiecărui vers al cîntecelor celui încă nenăscut, care, deşi afară din lume, deţine, deja, toate tainele vieţii şi ale morţii. De această dată, poetul nu mai scrie în „româna cu prostii”, ci în limba curată şi secretă a increatului.
„Poetul Mihail Gălăţanu impresionează printr-o virtuozitate care pare a fi pus la contribuţie cu maximum de profit cîteva zone ale liricii. Gălăţanu posedă un mecanism creator foarte complex, un dar prodigios al naturii în similitudine cu mirabilele înzestrări precoce ale muzicienilor. De la Nicolae Labiş nu am mai asistat la o asemenea ţîşnire de talent. Lirica lui Mihail Gălăţanu este ca un jet de plasmă, străbate tot, dizolvă convenienţele.” (Gheorghe Grigurcu)
Mihail Gălăţanu s-a născut pe 11 septembrie 1963, la Galaţi. Absolvent al Facultăţii de Fizică-Mecanică (1988), specializarea Bazele Cercetării Experimentale. Şi-a continuat studiile la Paris, ca bursier al Guvernului Francez şi al Comisiei Europene, specializîndu-se în Relaţii Internaţionale. A fost redactor-şef la Flacăra, Playboy, Flagrant etc. În prezent este editor coordonator la grupul de presă Finmedia. A debutat în 1983. Dintre volumele de poezie apărute, menţionăm: Ştiri despre mine (1987), Scrîşnind în pumni, cu graţie (1993), Bunicul Kennedy (1996), Evanghelia lui Barabas (1996), Mireasa tuturor (1997), Poetus Captivus (1998), Memorialul plăcerii (2000), O noapte cu Patria (2001), Româna cu prostii (2001), Diapazonul plictisit (2002), Mormîntul meu se sapă singur (2003; Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti), Apocalipsa printr-o gură de om (2004) etc. A fost tradus în limbile franceză, engleză, sîrbă, slovenă, daneză, germană, rusă, bulgară.