la Bucuresti
Vineri, 13 decembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu va avea loc lansarea volumului Ce a fost – cum a fost. Paul Cornea de vorbă cu Daniel Cristea-Enache, apărut recent la Editura Polirom, în ediţie cartonată, disponibil şi în ediţie digitală.
Vor lua cuvîntul: Paul Cornea şi Daniel Cristea-Enache.
Va modera: Paul Cernat
„Dincolo de o admirabilă evocare a părinţilor, răspunsurile trimise pe îndelete de Paul Cornea lui Daniel Cristea-Enache cuprind o analiză a vieţii proprii şi o meditaţie asupra ei. Preocupat cu precădere de motivele care l-au condus spre comunism, de felul cum a traversat diverse demnităţi şi de procesul intelectual şi de conştiinţă în urma căruia s-a desprins cu totul de idealul său juvenil, Paul Cornea a făcut din relatarea lui nu numai una despre sine, ci una deosebit de preţioasă despre epoca în care a trăit. Cartea oferă ceea ce ne lipsea, şi anume o vedere dinăuntru, pătrunzătoare şi onestă, a sistemului comunist. O de înţeles, dar şi de regretat reţinere l-a împiedicat pe cărturar să fie la fel de insistent cu opera proprie şi mai ales l-a făcut discret cu adevărul incontestabil că domnia sa este unul dintre marii profesori, dintotdeauna, ai învăţămîntului umanist românesc.” (Livius Ciocârlie)
„Facultatea de Litere implineste zilele acestea 150 de ani. Profesorul Paul Cornea, 90. O intrebare imi vine in minte sub impresia acestei coincidente. Citi dintre absolventii Facultatii de Litere din ultima jumatate de secol – dintre care nu putini alcatuiesc astazi elita culturala a Romaniei – ar avea motive sa nu-si recunoasca norocul de a-l fi cunoscut pe Profesor? Ma gindesc ca, intr-un anume fel, cartea aceasta de convorbiri, Ce a fost – cum a fost, prin bogatia exceptionala a informatiilor ei si cantitatea impresionanta de viata, ofera o sansa si celor care nu au avut parte la vreme de intelepciunea, cordialitatea si magia prezentei Profesorului nostru.” (Eugen Negrici)
Paul Cornea, doctor în filologie, a fost cercetător la Institutul de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu”, decan al Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti (1990-1993). De acelaşi autor la Editura Polirom: Interpretare şi raţionalitate (2006), Delimitări şi ipoteze. Comunicări şi eseuri de teorie literară şi studii culturale (2008).
Daniel Cristea-Enache este conferenţiar la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti, coordonator al colecţiei „Opere” la Editura Polirom. La Editura Polirom a mai publicat Cinematograful gol (2011), Literatura de azi. Dialoguri pe net (2013).