Editura Cartea Românească vă invită vineri, 28 martie, de la ora 18.30, la Librăria Bastilia (Piaţa Romană nr. 5) la lansarea romanului Tu n-ai trăit nimic de Gabriel H. Decuble, apărut recent în colecţia „Proză”, disponibil şi în ediţie digitală.
Vor vorbi, alături de autor: Bogdan Ghiu şi Florin Iaru.
Speranţă şi suferinţă, candoare şi suspiciune, umor şi deznădejde, narcoze şi lacrimi sînt ingredientele – universale – cu care se scrie această poveste de dragoste atît de specifică totuşi societăţii româneşti. Fiind oglinda unei generaţii, a celei foarte tinere, romanul Tu n-ai trăit nimic înregistrează în tuşe alerte, dar foarte precise – expresie a ritmurilor existenţiale care ne guvernează viaţa – zbuciumul unui suflet încă imaculat, prins în mecanismul implacabil al maculei.
„Cum arată dosarul de urmărire al unei poveşti de dragoste? Ei bine, nu există nici o diferenţă între acesta şi urmărirea unui criminal periculos, pentru că nivelarea trece din planul stilistic în cel structural. Ba mai mult, aşa cum dispare orice urmă de umanitate din descrierea acţiunilor celui urmărit, tot aşa viaţa în sine capătă forma vasului în care este turnată. Gabriel H. Decuble analizează tocmai stranietatea rezultată din ciocnirea vieţii cu propria ei relatare funcţionărească: acţiunile eroului său îşi pierd aerul de normalitate, sînt distorsionate ca într-o oglindă a unui cabinet de curiozităţi, tocmai pentru că se văd înscrise în cadrul mai larg al înregistrării lor de către funcţionarii Castelului. În confruntarea Om-Stat, primul nu are nici o şansă.” (Bogdan-Alexandru Stănescu)
Gabriel H. Decuble (n. 1968) este poet, prozator, eseist şi traducător. Printre cele mai recente publicaţii se numără: un volum de versuri (the înd, Cartea Românească, 2013), un volum de filozofie („Und es immer schlimmer machen…” Nietzsches philosophischer Entbildungsroman, Editura Universităţii din Bucureşti, 2012), o proză scurtă („Prima mea secundă, primul meu secund”, în volumul coordonat de Laura Albulescu şi Andra Matzal, Prima dată, Art, 2013) şi o traducere literară (Bertolt Brecht, Poeme erotice, Art, în curs de apariţie). În prezent, lucrează la alte două romane, dintre care unul în limba germană.
Aici puteţi vizualiza trailerul romanului.