Luni, 26 noiembrie, de la ora 16.00, la Palatul Şuţu din cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2) va avea loc lansarea primei enciclopedii istorice a jurnalismului din România – Istoria jurnalismului din România în date, volum coordonat de Marian Petcu şi apărut recent la Editura Polirom.
Vor prezenta, alături de coordonatorul volumului: dr. Ionel Ioniţă, directorul Muzeului Municipiului Bucureşti, prof. dr. Mihai Coman, Universitatea din Bucureşti, Ioan Matei, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, prof. dr. Ilie Rad, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.
Prima enciclopedie cronologică a jurnalismului din România este un proiect de anvergură la care au lucrat timp de patru ani peste 100 de specialişti – profesori, cercetători, bibliotecari, arhivişti, jurnalişti –, alături de studenţi, masteranzi şi doctoranzi de la universităţi publice din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Sibiu. În articolele enciclopediei se regăsesc 18.000 de publicaţii periodice, radiouri, televiziuni, agenţii de presă, precum şi 33.500 de jurnalişti şi publicişti. Sînt acoperiţi 280 de ani de presă în România – din 1731 pînă în 2011 – şi sînt oferite pentru prima oară informaţii relevante nu numai despre producţia jurnalistică de limbă română, ci şi despre cea a comunităţilor maghiară, germană, evreiască, bulgară, sîrbă, rusă etc. Un volum util pentru toţi cei interesaţi de istoria jurnalismului şi a culturii române, ce face posibile cercetări ale presei pe perioade determinate, marcări ale unor aniversări şi comemorări, comparaţii între ani şi etape din evoluţia presei sau analize ale transformărilor legislaţiei presei.
Marian Petcu, licenţiat în jurnalism, doctor în sociologie, este conferenţiar la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti. A fondat şi condus revistele ştiinţifice Jurnalism & Comunicare, Revista Română de Istorie a Presei, Studii şi Cercetări de Istorie a Presei. Lucrări de specialitate: 10 teme de istorie a jurnalismului (2012); Jurnalist în România – istoria unei profesii (2005), Cenzura în spaţiul cultural românesc (coord., 2005), O istorie ilustrată a publicităţii româneşti (2002), Sociologia mass‑media (2002), Tipologia presei româneşti (2000). La Editura Polirom a mai publicat Puterea şi cultura. O istorie a cenzurii (1999) şi Istoria jurnalismului şi a publicităţii în România (2007).