in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD)
Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) reprezintă în mod clar cel mai transformativ program de acţiune la scară macro-regională în care cele 14 state implicate au şansa de a-şi relansa competitivitatea şi a aborda mult mai inovativ şi integrativ propriile proiecte de investiţii în anii ce vin.
În contextul în care, la finele lunii iunie 2014, se va desfăşura cea de-a treia ediţie a Forumului Anual al Dunării la Viena, pregătirea fiecărei sub-regiuni pentru a propune proiecte majore prioritare şi a le înscrie pe o listă agreeată de toţi decidenţii, devine presantă. De aceea, conectarea Municipiului Timişoara şi a zonei sale de interes geo-economic la reţeaua creeată atât la nivel naţional, prin Platforma Comunităţilor Locale Riverane Dunării (CLDR – România), cât şi la nivel macro-regional, prin Platforma Urbană a Regiunii Dunării (Viena), oferă oportunitatea formării unor consorţii multinaţionale de parteneri viabili, precum şi identificarea împreună a surselor de finanţare UE în noul sistem complex impus de Comisia Europeană, odată cu noul exerciţiu de programare.
La recomandarea şi cu sprijinul Coordonatorului pentru Cooperare SUERD (Viena), precum şi al Ambasadei Austriei în România, informăm că în parteneriat cu Primăria Municipiului Timişoara şi în colaborare cu Universitatea Politehnica din Timişoara, în data de 25 aprilie 2014, la Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Timişoara, va avea loc lansarea şi operaţionalizarea Centrului Zonal de Competitivitate şi Training SUERD, modalitate prin care se va asigura nucleul de lucru şi interfaţa de comunicare şi lobby, atât cu Consiliul Consultativ SUERD din România, cât şi cu decidenţii majori de la Viena, Stuttgart şi Bruxelles. De asemenea, aceasta va da posibilitatea participării comune la diverse iniţiative şi proiecte coordonate de Municipalitatea Viena şi conectării la proiectul major avut în vedere, de creare a unui hub de inovare tehnologică şi economică, convenit la nivel guvernamental între Bulgaria, Serbia şi România, cu sprijinul special al partenerilor austrieci şi al landului Baden Wurttemberg.
Reuniunea va fi onorată de Primarul Municipiului Timişoara, Dl Prof. univ. dr. Nicolae ROBU, Ambasador Special al Regiunii Dunării, de Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Dl Marian Constantin VASILE, Preşedintele Comitetului pentru Economie şi Dezvoltare Regională din cadrul Adunării Regiunilor Europene (Consiliul Europei) şi Decanul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare – Universitatea Politehnica din Timişoara, Prof. univ. dr. ing. Horia CIOCÂRLIE. Ca invitaţi şi lectori, vor lua parte: din partea Academiei Române – Prof. univ. dr. Dr.h.c. Alexandru T. BOGDAN, Membru Corespondent al Academiei Române; din partea Uniunea Arhitecţilor din România, Conf. univ. dr. Arh. Gheorghe IONAŞCU; din partea Asociaţiei Profesionale a Formării în Administraţia Publică Locală “CINAQ” – Conf. univ. dr. Mariana BAICU; din partea Platformei Comunităţilor Locale Riverane Dunării (CLDR), Prof. Sever AVRAM.
Partenerii şi persoanele cu expertiză în domeniile vizate de cei patru piloni SUERD sunt invitate, pe această cale, să se alăture iniţiativei şi să se implice în formularea de propuneri şi sugestii pentru activitatea noului Centru. Pentru obţinerea de informaţii suplimentare şi participare, care se face pe bază de confirmare individuală, cei interesaţi pot contacta Departamentul de Relaţii Internaţionale al Primăriei Municipiului Timişoara la adresa: Diana.Donawell@primariatm.ro.
Pe de altă parte, specialiştii şi tinerii experţi care doresc să se implice în activitatea şi viitoarele proiecte ale Centrului, vor avea oportunitatea să participe la o sesiune specială de training intensiv ce se va desfăşura cu sprijinul Academiei Române prin Centrul de Biodiversitate „Acad. David Davidescu”, în partea a doua a zilei de 25 aprilie 2014 şi în dimineaţa zilei de 26 aprilie 2014. Pentru informaţii suplimentare şi înscrieri, cei interesaţi sunt rugaţi să contacteze Secretariatul Organizatoric al Platformei CLDR România la tel./fax: 021.2304997; e-mail: info@houseofeurope.ro.