Românii îşi manifestă îngrijorarea în ceea ce priveşte plata facturilor lunare, dar sunt optimişti referitor la propria situaţie economică în viitorul apropiat. Au un grad înalt de încredere în instituţiile europene şi mass-media naţională şi foarte scăzut în ce priveşte instituţiile naţionale. Consideră că lucrurile merg în direcţia bună în propria ţară şi încep încet să îşi recapete încrederea în instituţiile politice naţionale (deşi nivelele de încredere înregistrate continuă să fie sub media înregistrată în ţară în 2006 sau pe ansamblul UE în 2008). Altfel spus, ei sunt optimiştii nemulţumiţi ai Europei. "Suntem aici pentru a arăta care sunt bucuriile şi îngrijorările românilor aşa cum reies ele din acest raport naţional" a subliniat la conferinţa de lansare dl. Niculae Idu, Şeful Reprezentanţei CE în România, adăugând că "analiza opiniei publice pe ansamblul Uniunii şi în fiecare stat membru este esenţială pentru apropierea de cetăţean şi elaborarea de politici care să răspundă cât mai bine nevoilor acestuia".
Dl. Dumitru Sandu, editor al raportului naţional, a arătat că starea de spirit a românilor este pozitivă pe ansamblu. "Deşi fac parte din elita nemulţumiţilor din cadrul Uniunii, românii cred că situaţia economică, atât a lor cât şi a ţării, va fi mai bună în viitorul imediat, ceea ce îi include în gruparea ţărilor al căror optimism, la nivel de populaţie, este în creştere", a menţionat dl. Sandu. Tot el a subliniat şi corelările dintre curba optimismului personal şi percepţia pozitivă a puterii de cumpărare la nivel de societate sau între nivelul de acces la internet şi cel de satisfacţie cu viaţa proprie la nivel de societate.
Toate aceste date şi multe altele sunt cuprinse în raportul naţional asociat ediţiei de primăvară a Eurobarometrului de Opinie Publică, realizat la cererea Comisiei Europene. Sondajul a avut în vedere, pentru analiză, datele culese în perioada martie-aprilie 2008 pe baza unui eşantion reprezentativ la nivel naţional, de 1019 persoane, cu vârsta de 15 ani şi peste, cu marja medie de eroare de +/- 3.1%.
Pentru mai multe informaţii, vă rugam să consultaţi pagina de internet:
//ec.europa.eu/romania/index_ro.htm
{mosloadposition user10}