Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), Biroul în România, a lansat concursul media România e acasă. Scopul acestuia este de a promova cele mai bune articole, reportaje şi materiale de presă cu tema integrării străinilor în societatea românească.
Concursul este parte a celei de a doua etape a proiectului Coordonarea naţională a acţiunii de integrare a resortisanţilor ţărilor terţe (RTT) în România derulat de OIM în parteneriat cu organizația Asociația Serviciul APEL Bucureşti, în perioada august 2013 – iunie 2014. În această a doua etapă a proiectului, OIM şi APEL continuă acțiunile de integrare a străinilor cu şedere legală în societatea românească începute în 2010 prin intermediul a 15 Centre de Informare a Străinilor (CIS) aflate în: Bucureşti (inclusiv Ilfov), Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Suceava, Târgu-Mureş şi Timişoara.
Prin intermediul Centrelor, migranţii au posibilitatea să afle informaţii menite să le faciliteze accesul pe piața muncii, la sistemul educaţional, la servicii medicale şi primesc sprijin pentru soluţionarea diverselor probleme cu care se confruntă. Cetăţenilor străini cu nevoi speciale li se oferă asistenţă materială, medicală sau juridică, în funcţie de nevoile pe care le au. Din luna august 2013 până în prezent, au fost informate și consiliate 1.152 de persoane și un număr de 70 de persoane au fost sprijinite material/medical/juridic.
Concursul se adresează jurnaliştilor din presa locală şi centrală, reprezentând toate canalele de presă, precum și reprezentanților comunităților de migranți din România. Aceştia se pot înscrie în competiţie cu articole, testimoniale, reportaje și/sau anchete, publicate sau difuzate în limba română sau engleză în perioada 1 august 2013 – 30 aprilie 2014.
Vor fi acordate trei premii, în valoare de 1.500 lei fiecare, pentru: (a) presă scrisă (print sau online); (b) presă audio-video; (c) testimoniale/mărturiile reprezentanților comunităților de migranți. Regulamentul concursului este disponibil online pe site-ul:
//www.romaniaeacasa.ro/attachments/article/1149/Regulament%20concurs.pdf .
Promovarea mai intensă şi cât mai corectă prin canalele mass-media româneşti a unor poveşti de succes şi a evenimentelor care valorizează diversitatea culturală poate fi un pas suplimentar în construcţia unei percepţii pozitive asupra străinilor.
Proiectul Coordonarea națională a acțiunii de integrare a resortisanților țărilor terțe (RTT) în România beneficiază de finanţare din partea Uniunii Europene prin intermediul Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) – Ministerul Afacerilor Interne, în cadrul Fondului European de Integrare a resortisanţilor ţărilor terţe, Programul Anual 2012.