Pe 26 octombrie, la Romexpo, în cadrul expoziției Romania Security Fair, a avut loc conferința Smart City by NEC, susținută de către NEC Corporation, împreună cu Security Global Consulting – partener strategic NEC pentru Soluții de Securitate. În cadrul conferinţei s-a prezentat abordarea integrată a managementului securităţii prin implementarea unui model centrat pe nevoile de siguranţă ale Cetăţeanului: Smart City – Safer City.
Conferința Smart City by NEC a avut ca scop prezentarea răspunsurilor NEC Corporation la provocările majore ale societății contemporane, provocări pe care Nicolae VARVARA, Președintele NEC Eastern Europe Ltd, în deschiderea conferinței, le-a definit ca având două direcții majore: „Creșterea exponențială a concentrării urbane și nevoia autorităților de a asigura administrarea acestei concentrări în condiții optime, precum și evoluția cererilor și așteptărilor membrilor acestei comunități, facilitată de evoluția tehnologică și creșterea nivelului de trai.”
La Conferință au participat peste 80 de persoane, reprezentanți ai serviciilor administrației publice centrale și locale, ai asociațiilor profesionale care activează în domeniul tehnicii de securitate, dar și reprezentanți ai companiilor private care își desfășoară activitatea în acest domeniu.
Ca modalități posibile de gestionare a noilor provocări ale societății contemporane, Conf. Dr. Ing. Dumitru ZAMFIR, Academia Națională de Informații, în prezentarea susținută în cadrul conferinței, a punctat necesitatea abordării managementului integrat de securitate pentru protejarea infrastructurilor critice, arătând că un astfel de management ar putea reuși, respectându-se cumulat următoarele condiții: „Prin generarea de alianțe strategice la toate nivelurile organizațiilor pe grupe de activități și într-o stare de complementarietate a acestora, prin planificarea unitară la nivel executiv din punct de vedere strategic a proceselor și sistemelor, prin deschiderea către schimbare și performanță, prin intermediul comunicării, și, nu în ultimul rând, prin contracte adecvate și gestionarea acestora în vederea atingerii obiectivelor pe care și le-au propus organizațiile private și de stat.”
Liviu MUREȘAN, Președintele Executiv al Fundației EURISC, a subliniat: „Este interesant de observat preocuparea de a descărca problemele de securitate de la nivel național, la nivelul comunităților urbane, care pot fi echivalentul unor țări de dimensiuni mici sau mijlocii: 10, 20, 30 de milioane de locuitori. Gestiunea unui astfel de „mega-city” presupune un sistem de integrare a informațiilor care să fie la dispozitia managerilor, pentru a găsi soluții pentru continuitatea afacerilor, calitatea vietii, ș.a.m.d.
Este important că în cadrul conferinței s-a subliniat nu numai performanța tehnologică deosebită, soluțiile propuse, dar și prioritizarea securității cetățeanului, deoarece aici este vorba despre o colaborare între administrație și cetățeni, despre un parteneriat public-privat, și este important ca acest lucru să devină o normalitate, pentru ca, în momentul unor evenimente deosbite, și Japonia – reprezentată aici de NEC Corporation – are experiența unor astfel de evenimente, să existe posibilitatea de a pune în practică această bună colaborare.
Apreciez evenimentul și doresc succes acestei companii în colaborarea cu piața românească și cu piața europeană.”
Reprezentanții administrației publice s-au arătat deosebit de interesați de soluțiile prezentate în cadrul conferinței de către specialiștii NEC Corporation. Neculai ONȚANU, Primarul Sectorului 2, prezent la eveniment, a declarat: „Pe mine ca primar mă interesează tot ceea ce înseamnă infrastructuri critice și este normal să fie așa, deoarece trebuie să adoptăm acele măsuri necesare de prevenție și de management al protecției acestor infrastructuri, care, dacă nu sunt stabilite și nu sunt luate din timp, pot aduce prejudicii materiale uriașe și pierderi seminificative de vieți. De aceea, această conferință mi se pare extrem de importantă.”
La finalul conferinței, toți cei prezenți au avut posibilitatea să asiste la o sesiune demonstrativă prezentată de către specialiștii NEC Corporation, în cadrul căreia au fost expuse câteva dintre ultimele tehnologii în acest domeniu. La finalul sesiunii demonstrative, Stelian ARION, Președintele A.R.T.S., a spus: Cred că experiența NEC poate fi utilă în România, în special pentru cooperarea dintre sectorul public și cel privat, care e mai mult un deziderat decât o realitate aici. Soluțiile lor tehnologice par a fi de asemenea foarte interesante. Eu zic că este un prim pas reușit, așteptăm să vedem continuarea.”