AUTISM ROMÂNIA – Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism anunta lansarea „Angajarea persoanelor cu autism- Minighid pentru Angajatori”, publicatie realizata în cadrul proiectului „Start în viaţă pentru tinerii cu autism”, proiect finanţat prin Mecanismul Financiar al SEE 2009-2014 în cadrul programului Fondul ONG în România care a avut ca scop.
Realizarea Minighidului pentru angajatori este unul dintre rezultatele componentei proiectului care vizeaza oferirea de sprijin pentru tinerii cu autism pentru sporirea sanselor acestora de a gasi si mentine un loc de munca, a sanselor la incluziune in comunitate. Minighidul are ca scop sensibilizarea angajatorilor fata de particularitatile persoanelor cu autism, asupra faptului ca acestea pot fi angajati valorosi daca angajatorul isi manifesta disonibilitatea de a intelege persoana si ii ofera scprijin la angajare si la locul de munca.
Atragem atentia totodata statului roman ca trebuie sa creeze conditiile si aiba o politica coerenta de sprijinire a persoanelor cu autism, pentru ca acestea sa aiba oportunitati si sanse egale la munca si sa se asigure ca dreptul lor la munca este respectat. Aceasta inseamna imbunatatirea calitatii educatiei formale, extrem de slaba si neadaptata la nevoile elevilor cu autism, imbunatatirea calitatii consilierii si orientarii vocationale, crearea unui sistem coerent de tranzitie de la scoala catre viata de adult, crearea oportunitatilor de formare de-a lungul vietii, adaptate persoanelor cu autism, dezvoltarea serviciilor specializate de reabilitare profesionala, informarea, sensibilizarea si stimularea angajatorilor s.a…Toate acesta trebuie sa fie adaptate particularitatilor de invatare si functionare ale persoanelor cu autism, sa fie autism prietenoase.
”Prin lansarea minighidului pentru angajatori astazi, 10 decembrie, Ziua Internationala a Drepturilor Omului, dorim sa atragem atentia asupra faptului ca persoanele cu autism, indiferent de abilitatile pe care le au, uneori exeptionale si unice, reprezinta categoria de persoane cu dizabilitati cu rata cea mai mica de angajare in Romania. Daca in alte tari, ex Marea Britanie, sunt angajate full time aprox 15% dintre persoanele cu autism, in tara noastra rata de angajare a acestora este extrem de redusa, estimam sub 1%, desi 1/!00 dintre adultii din Romania au o Tulburarea din sectrul autismului. Dealtfel rata de angajare a tuturor persoanelor cu dizabilitati, mintale in mod deosebit, este ingrijorator de scazuta. Avem mari probleme si la diagnosticarea corecta a adultilor cu Tulburari din spectrul autismului si la incadrarea in grad de handicap. Iar cele care nu doresc o incadrare in grad de handicap nu pot beenficia de nici un fel de servicii specializate de sprijin pentru angajarea si mentinerea locului de munca sau juridice, intrucat aceste nu exista. Acum persoanele cu autism sunt marginalizate sau excluse din viața socială, sunt private de beneficiile materiale si de implinirea personală pe care statutul de angajat le-o poate aduce, neavând acces la unul dintre drepturile fundamentale – dreptul la muncă, prevazut in art. 23 al Declaratiei universale a drepturilor omului.” – Liuba Iacoblev , presedinte AUTISM ROMANIA
Minighidul poate fi gasit online la acesta adresa //issuu.com/autismromania/docs/angajare_persoane_cu_autism-minighi si pe portalul ”Autism Conexiuni”, //conexiuni.autismromania.ro/, dedicata in mod special tinerilor si adultilor cu autism si familiilor lor, care contine resurse utile acestora, precum si posibilitatea angajatorilor de a se inscrie in baza de date a celor interesati sa angajeze persoane cu autism.
Despre proiectul „Start în viaţă pentru tinerii cu autism”
Proiectul beneficiază de o finanţare de 97.596 Euro, pe o durată de 16 luni, până la data de 31 decembrie 2014. Pe lângă înfiintarea Centrului dedicat tinerilor cu autism, proiectul îşi propune, având ca parteneri personalul didactic din şcolile speciale şi de masă, să dezvolte un model de tranziţie de la şcoală la viaţa adultă, cât mai independenta, pentru tinerii cu TSA.
Centrul multifunctional de resurse in autism creat in cadrul proiectului îşi desfăşoară activitatea în cadrul Centrului de Sănătate Mintală al Institului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului din Calea Griviţei, nr 71, Bucureşti, în fiecare zi, de luni până vineri, în intervalul orar 13:00 – 17:00. Activităţile dedicate tinerilor cu vârste cuprinse între 14-30 de ani constau în: dezvoltarea abilităţilor de viaţă, activitati de terapie ocupationala, art-terapie şi creaţie, stimulare senzoriala, miscare adaptata, socializare in centru sau in comunitate. Pentru tinerii înalt funcţionali se oferă servicii de consiliere vocaţională şi gasirea angajatorilor potriviti cu abilitatile si intersele tinerilor cu autism care accepta ca practicanti, medierea relaţiei cu potenţialii angajatori-ofertanti de practica, informarea si sprijinirea acestora. Familiile persoanelor cu autismu pot beneficia de grupuri de suport, consiliere familială, juridică şi informaţională.