Marţi, 15 mai, la ora 18.00, Editura Cartea Românească şi Cărtureşti Verona (str. Arthur Verona 13-15, sector 1, Bucureşti) vă invită la lansarea volumului Estetica lui Norman Manea, de Claudiu Turcuş, apărut recent în colecţia „Critică şi istorie literară”.
Alături de autor, vor lua cuvîntul: Carmen Muşat şi Paul Cornea
Moderator: Bianca Burţa-Cernat
Invitat special: Norman Manea
Studiul Estetica lui Norman Manea reprezintă prima monografie dedicată cunoscutului prozator român, exilat din 1986 la New York. Privită în ansamblu, bibliografia receptării lui Norman Manea depăşeşte trei sute de articole şi studii, de aceea nu se poate spune că opera scriitorului reprezintă un aisberg insuficient explorat. Totuşi, în ciuda numeroaselor contribuţii critice, o abordare sistematică a scrierilor lui Norman Manea lipseşte. Dacă se poate spune că s-a scris mult despre autorul Plicului negru, la fel de adevărat este şi că s-a scris fragmentar.
În acest context, cartea lui Claudiu Turcuş îşi propune două obiective. Pe de o parte, interpretarea unitară a literaturii lui Norman Manea (Estetica) prin corelarea poeticii narative, a viziunii despre lume, precum şi a recurenţelor tematice ori stilistice aferente celor două etape creatoare (românească şi americană). Pe de cealaltă parte, demersul vizează contextualizarea discursului etic, care a generat campanii ostile de presă atît în ultimul deceniu al dictaturii comuniste, cît şi după 1990.
„Monografie remarcabilă prin soliditatea demersului de istorie literară, ingeniozitate analitică şi inteligenţa de a pleca de la întrebări incomode şi de a se confrunta cu probleme nevralgice, cartea lui Claudiu Turcuş are meritul de a fi, nu mai puţin, o naraţiune critică şi identitară ce radiografiază acute dezbateri culturale româneşti ale ultimelor decenii.” (Sanda Cordoş)
„Estetica lui Norman Manea este o premieră în cercetarea critică românească: de o excelentă calitate, cu meritul pionieratului, dar impunîndu-se mai ales prin nivelul demersului analitic şi reuşita cuprinderii sintetice. Particularul spirit de pătrundere justifică situarea lui Claudiu Turcuş printre cei mai înzestraţi critici din ultima generaţie, remarcat nu o dată pentru acuitatea, exigenţa, siguranţa opiniei şi echilibrul judecăţilor de valoare.” (Ion Pop)
Claudiu Turcuş s-a născut pe 1 septembrie 1981 la Beiuş. A absolvit Facultatea de Litere şi masteratul Literatura română în context european din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Din 2011 este doctor în filologie. Predă naratologie şi scriere creativă la Universitatea „Babeş-Bolyai”, fiind prezent în volumele colective Exilul literar românesc înainte şi după 1989 (Univerzita Komenského, Bratislava, 2011) şi Obsesia incertitudinii/The Obsession of Uncertainty. In Honorem Norman Manea (Polirom, Iaşi, 2011).
Între 2007 şi 2009 a fost cronicarul revistei culturale Vatra, iar din 2011 colaborează constant la Observator cultural. Semnează, de asemenea, articole în Cultura, Dilema veche, Steaua, Verso.
În 2010 a beneficiat de un Fellowship Research la Bard College, New York, susţinut de Institutul Cultural Român şi Institute for International Liberal Education. Estetica lui Norman Manea reprezintă debutul său editorial.