Astazi, 18 noiembrie, la ora 19.00, la Libraria Bastilia (Piata Romana nr. 5), din Bucuresti, va avea loc o lansare-spectacol a volumului de poezie The ind, semnat de Gabriel H. Decuble, si aparut recent la Editura Cartea Romaneasca, disponibil si in format digital.
Vor participa: Gabriel H. Decuble (versuri) si Angel Militaru (chitara).
Invitat special: Bogdan Ghiu
„Decuble isi propune un exercitiu (askesis) de detasare. Discursul lui se moduleaza – in sensul gramatical (moduri predicative vs gerunziu), muzical si… spinozian al termenului (modi) – intre un eu (re)activ, tensionat, omenesc, prea omenesc, avid de predicatii distincte, si multimea de scenarii, de intimplari in desfasurare, de „actiuni paralele” si stari care-i ofera poetului prilejul anamnezei si autoproiectarii pe un ecran interior, altfel spus, ii permite sa asiste la lupta sinelui cu sinea, la spectacolul dizolvarii in impersonal.” (O. Nimigean)
„Rafinamente de carturar si subtirimi de vocabular uitate de restul poetilor pune la bataie Gabriel H. Decuble in the ind, carte ce dezvolta si spiritul de joc, si spiritul de exasperare etalate in volumele dinainte. Acum Gabriel e mai agresat de realitatea cotidiana si scrie direct cu stilul (in ambele intelesuri) al lui Juvenal, citeodata iritat foc, alta data doar ironic si, parca, resemnat cu mersul lumii. Vapai mai aprinde in versul lui (unul elaborat si cind simuleaza nonsalanta) si erosul, astfel ca seninatatea contemplativa sau dispozitia ludica sint strabatute de pasiuni – ba carnale, ba spirituale, ba politice, ba estetice; ba de toate deodata. Sarcasm cu fervori, minii cu tandrete si sensibilitate cu involburari fac jocul pasional al unei poezii ce mizeaza – periculos, poate, azi – pe elevatie.” (Al. Cistelecan)
Gabriel H. Decuble (n. 1968) este doctor in medievistica al Universitatii din Freiburg si preda la Universitatea din Bucuresti istoria literaturii germane si literatura comparata. A debutat cu poezie in Dialog (1988), a continuat cu proza scurta in Timpul (1994-1996) si a publicat doua volume de versuri (Epistole, Editura T, 2001, Premiul Asociatiei Scriitorilor din Moldova, si Eclectica, Cartea Romaneasca, 2007), precum si volume de teorie literara si de filozofie (cel mai recent fiind „Und es immer schlimmer machen…”. Nietzsches philosophischer Entbildungsroman, Editura Universitatii din Bucuresti, 2012). A scris sute de articole si cronici literare (in Dialog, Timpul, Cuvintul, Orizont, Observator Cultural, Dilema veche etc.) si a coordonat doua antologii de proza. A initiat proiectul „Cel mai rapid roman din lume”, concretizat prin volumul Mos Craciun & Co. (Art, 2012), inscris in Guinness Book of World Records. A tradus zeci de autori de beletristica sau de carte stiintifica (ultima traducere aparuta: Johann Wolfgang Goethe, Opere alese, vol. 1: Poezii, Rao, 2013, impreuna cu Grete Tartler si George Gutu).