Joi, 27 martie, de la ora 17.00, la Librăria Bastilia (Piaţa Romană, nr. 5) din Bucureşti, va avea loc lansarea romanului Apă neagră de Nicolae Stan, apărut recent la Editura Cartea Românească, disponibil şi în ediţie digitală.
Invitaţi, alături de autor: Dan Silviu Boerescu şi Nicolae Iliescu.
Ce se ascunde în spatele unei fotografii de nuntă din perioada interbelică şi cum pot nuntaşii hieratici, surprinşi spre aducere-aminte pe cartonul sepia, să depună mărturie despre icsul apărut misterios pe chipurile lor?
Nicolae Stan scrie un roman de suspans şi în acelaşi timp reconstituie o epocă aflată, încă, sub semnul întrebărilor fără răspuns. Din gesturi şi fapte cotidiene, rapoarte informative ale Serviciilor de Securitate, dosare de urmărire, documente şi studii socio-antropologice, portrete de victime şi călăi, se profilează doar o parte de lume – în aparenţă – pe fundalul căreia curge implacabil o apă neagră, al cărei vuiet tulbură sunetul grav al unei istorii greu încercate.
„Cartea lui Nicolae Stan este una din puţinele încercări reuşite de roman total în proza autohtonă. Distribuirea registrelor funcţionale se face cu o dexteritate diabolică şi ar putea duce la ideea unei conspiraţii (a vocilor în roman), îndreptată împotriva logicii curente a prozei. Apă neagră este o carte de mare şi etimologic distructivă fluiditate.” (Dan-Silviu Boerescu)
„Apă neagră este un roman antitotalitarist care are de toate – de la moravuri sociale şi politică, pînă la erotism, crimă şi senzaţional. Nicolae Stan priveşte universul concentraţionar cu ochi ciclopic de moralist, văzînd monstruos barbaria societăţii comuniste. El prezintă astfel o lume „pe dos”, lumea de carnaval, în sensul bahtinian al expresiei.” (Nicolae Oprea)
Nicolae Stan s-a născut pe 2 ianuarie 1953. A absolvit Facultatea de Filozofie a Universităţii din Bucureşti. A fost membru al Cenaclului de Luni şi al Cenaclului „Junimea”. A debutat în 1984 cu volumul de proze Boare de Waterloo, la Editura Cartea Românească. Au urmat romanele Aşezarea (Editura Cartea Românească, 1989), Apă neagră (Editura Nemira, 1999, Premiul pentru Proză al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti), Evelyn. Roman mozaicat (e-book, Editura Coresi, 2011), Ceaţă pe Tamisa (Editura Cartea Românească, 2013) şi eseurile filozofice Nietzsche, ermitul vesel (Editura Economică, 2011) şi Incursiune în sfera publică românească. Modele europene (Editura Eikon, 2011).
A editat în 1990 revista culturală Provincia, iar între 1991 şi 1995 a iniţiat şi a organizat Colocviile Naţionale de Literatură, desfăşurate la Slobozia.