Joi, 13 iunie, incepand cu ora 18.00, va invitam la o discutie despre romanul Mamica la doua albastrele de Doina Rusti (editura Polirom, 2013), urmata de o proiectie de film.
Alaturi de autoare, vor fi prezenti: Emanuela Ilie, Liviu Antonesei si Florin Irimia.
Romanul Mamica la doua albastrele urmareste povestea unei iubiri, derulata pe fundalul numeroaselor schimbari politice din vara lui 2012. Un cameraman (None), insurat si cu valori stabile, traieste la rindul sau propria revolutie, dupa ce se indragosteste de o cintareata. Situatia incontrolabila scoate la suprafata alte revolte si nefericiri vechi, care vor face ca viata lui sa explodeze. Printre vedete, stiri TV si lupte politice, creste treptat credinta dureroasa ca, dincolo de idealuri inalte, de impliniri sociale si chiar mai presus de familie, exista o datorie a fiecaruia fata de sine.
In acelasi timp, prim-ministrul Romaniei citeste mesajele venite pe Facebook de la o necunoscuta care se semneaza Mamica la doua albastrele, nume care reuneste de fapt cele doua framintari: a cameramanului si a tarii.
„Doina Rusti este o excelenta prozatoare, de mare talent si intuitie.” (Norman Manea)
„Doina Rusti, dupa parerea mea, e un prozator de prima marime al literaturii actuale.” (Nicolae Breban)
„A obtinut «tripla», un fel de Mare Slem al «circuitului literar», luind premiul Academiei Romane pentru romanul Lizoanca (2009), dupa ce primise premiile ASB pentru Zogru (2006) si al USR pentru Fantoma din moara (2008). Foarte putini scriitori in viata au obtinut toate cele trei mari premii (cel al Academiei se acorda o singura data) si niciunul intr-un interval atit de scurt ca Doina Rusti.” (Horia Garbea)
„Scrisul ei se citeste cu mare bucurie: cu mintea ravasita de exclamatii si cu un abia retinut ris. Cu totul coplesitoare este explozia de expresii originale si percutante.” (La Stampa)
Doina Rusti este una dintre cele mai cunoscute scriitoare contemporane. Tradusa in mai multe limbi, invitata la numeroase tirguri si evenimente internationale, s-a impus in special prin romanele cu tematica diversa si constructie solida, cele mai multe aparute la Polirom.
Fantoma din moara (2008), roman amplu despre comunismul romanesc, a fost distins cu Premiul pentru Proza al Uniunii Scriitorilor din Romania, iar Lizoanca la 11 ani (2009) a primit Premiul „Ion Creanga” al Academiei Romane. Acesta din urma se afla in curs de ecranizare si a fost editat recent la Berlin, de Horlemann Verlag.
A mai scris Omuletul rosu (2004), un roman primit calduros de publicul italian, Zogru (2006), recompensat cu Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, Patru barbati plus Aurelius (2011), precum si un puzzle narativ – Camasa in carouri si alte 10 intimplari din Bucuresti (2010).
Doina Rusti traieste la Bucuresti si este profesor universitar (istoria culturii si civilizatiei universale).